Derin beyin stimülayonu planlanan ileri evre Parkinson hastalarında bazal ganglionların bilgisayar destekli hacimsel analizi ve bulguların sağlıklı bireyler ile karşılaştırılması
Computer-assisted volumetric analysis of basal ganglia in advanced Parkinson's patients planned for deep brain stimulation and comparison of findings with healthy individuals
- Tez No: 931745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: 3T MR, volBrain, Parkinson hastalığı, STN, RN volümleri, 3T MR, volBrain, Parkinson's disease, STN, RN volumes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: İleri evre, DBS tedavisi için aday Parkinson hastalarında meydana gelen dopaminerjik nöron kaybının subtansiya nigra, subtalamik nükleus ve red nükleus hacimleri üzerinde oluşturduğu kompansatuar değişiklikleri patofizyolojik açıdan açıklamayı amaçladık. Yöntem ve Gereç: Hareket hastalıkları konusunda uzman bir nörolog tarafından seçilmiş, erişkin yaşta tanı almış, ileri evre olarak sınıflandırılmış ve DBS tedavisi planlanmış 25 Parkinson hastalığına sahip katılımcı ile yaş ile cinsiyet açısından eşleştirilmiş, herhangi bir nörolojik hastalığı olmayan başka nedenlerle beyin MR görüntülemesi yapılmış 25 sağlıklı katılımcıdan MR T2 SPACE görüntüleri alındı. İnternet üzerinden erişim sağlanan volBrain programı aracılığıyla substansiya nigranın, subtalamik çekirdeğin ve red nükleusun sağ, sol ve toplam hacimleri elde edildi. Söz konusu sayısal veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda sağ, sol ve toplam substansiya nigra hacimlerinin, sol ve toplam subtalamik nükleus hacimlerinin ve sol red nükleus hacminin her iki grup arasında anlamlı bir farka sahip olmadığı görüldü. Bununla birlikte sağ subtalamik nükleus hacmi ve sağ ile toplam red nükleus hacimleri sağlıklı gruba kıyasla Parkinson hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. (sırasıyla p=0.04, 0.03, 0.03) Sonuç: İleri evre Parkinson hastalarında sağlıklı gruba kıyasla tespit ettiğimiz subtalamik nükleus ve red nükleus volümlerindeki anlamlı değişiklikler hastalığın patofizyolojisini yansıtmaktadır. DBS tedavisine uygun hasta popülasyonunu belirlemede volümetrik değerlendirmenin önemli bir yerinin olabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to explain the compensatory changes in subtansia nigra, subthalamic nucleus and red nucleus volumes caused by the loss of dopaminergic neurons in advanced Parkinson's disease patients who are candidates for DBS therapy from a pathophysiological perspective. Materials and Methods: MR T2 SPACE images were obtained from 25 participants with Parkinson's disease who were selected by a neurologist specialised in movement disorders, diagnosed in adulthood, classified as advanced, and scheduled for DBS treatment, and 25 age- and sex-matched healthy participants without any neurological disease who underwent brain MR imaging for other reasons. Right, left and total volumes of the substancia nigra, subthalamic nucleus and red nucleus were obtained using the volBrain programme accessed via the internet. These numerical data were statistically compared. Results: Statistical analyses showed that right, left and total substancia nigra volumes, left and total subthalamic nucleus volumes and left red nucleus volume were not significantly different between the two groups. However, right subthalamic nucleus volume and right and total red nucleus volumes were found to be significantly higher in the Parkinson's patient group compared to the healthy group (p=0.04, 0.03, 0.03, respectively). Conclusion: Significant changes in subthalamic nucleus and red nucleus volumes in advanced Parkinson's disease patients compared to the healthy group reflect the pathophysiology of the disease. We suggest that volumetric evaluation may have an important role in determining the appropriate patient population for DBS treatment.