Yemen'de kabile geleneği ve savaş döneminde yemen siyasi sistemi üzerindeki etkisi (2014-2023)
Tribal tradition in Yemen and its influence on the political system during the war period (2014-2023)
- Tez No: 931751
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ESRA DANACIOĞLU TAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yemen, Kabile, Devlet, Siyasal sistem, Yemen, Tribe, State, Political System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yemen, kabile geleneğinin en güçlü olduğu ülkelerin başında yer almaktadır. Modern devletin kurulmasıyla beraber, kabile yapısının devam ettiği Arap yarımadasındaki ülkeler kabileyi modernleştirmiş ve sistemin bir parçası veya sisteme minimum seviyede müdahale eden bir kurum haline getirmiştir. Yemen'deki kabile kurumu ise, modern devletin kuruluş aşamasında, kabileye görece daha yakın bir sistem olan monarşiyi benimseyen ülkelerden farklı olarak, ona daha yabancı olan cumhuriyeti benimsemesine rağmen, kendi varlığını güçlü bir şekilde bu yeni yönetim biçimine entegre etmeyi başarmıştır. Bu çalışma Yemen'deki kabile sisteminin devleti nasıl şekillendirdiğini ve üstünde nasıl egemenlik kurduğunu incelemektedir. Yemen'deki kabileyi inceleyen diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışma, kabileyi, modern devletin inşa sürecinin başından günümüze kadar, kendi iç dinamikleri ve tarihi olayları çerçevesinde ele alma iddiasını taşır. Kabileyi bu şekilde incelemek, devletle olan karmaşık ilişkisini anlamak açısından önemli olmasının yanı sıra, kabileyi tek bir kurum olarak kabul eden ve devlet dışı bir aktör gören yaklaşımları kritik etmeyi de içermektedir. Çalışma, kabilelerin karmaşık yapılarını inceleyerek, Yemen'de kabile kurumundan bağımsız bir siyasal sistemin kurulmasının zor olacağını, kabilenin doğası gereği siyasal sistemin devamlılığı açısından önemli bir kurum olduğunu ileri sürmektedir. Kabilenin gerek kurum gerekse ileri gelen şahsiyetleri açılarından özellikle 2014 sonrasında devletteki nüfuzunu inceleyen çalışma, Yemen'de kabileden bağımsız bir siyasal sistemin kurulamayacağı hipotezini doğrulamakla birlikte, devlet kurumlarının zayıf kalmasının arkasında yatan nedenlerden birinin kabile kurumlarının gücü ve kurum olarak devlet yapılanmasında etkili bir şekilde varoluşu olduğu sonucuna varmaktadır. Bu çalışma, ileride Yemen'deki kabile kurumuyla devlet kurumunu tek bir yapı altında toplama, Yemen'in demografik resmini ve bölgesel farklılıklarını göz önünde bulundurma iddiası taşıyan yeni bir siyasal sisteme yönelik tartışma ve arayışlara katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Yemen is among the countries where tribal traditions are most deeply rooted. With the establishment of modern states, countries in the Arabian Peninsula, where tribal structures persist, have modernized the tribe, transforming it into an institution that either became part of the system or minimally interfered with it. However, in Yemen, despite adopting a republic—an administrative system more alien to tribal structures than monarchies embraced by other states—the tribal institution managed to integrate itself strongly into this new governance model. This study examines how the tribal system in Yemen has shaped the state and established its dominance over it. Unlike other studies that explore tribes in Yemen, this research aims to analyze the tribes within the framework of their internal dynamics and historical events, from the early stages of modern state formation to the present day. Investigating tribes in this manner not only provides a deeper understanding of their complex relationship with the state but also critiques approaches that view tribes as singular institutions and non-state actors. By analyzing the intricate structures of tribes, the study argues that establishing a political system in Yemen independent of tribal institutions would be challenging. It asserts that tribes, by their very nature, are essential for the continuity of the political system. Focusing particularly on the influence of tribes and their prominent figures in the state after 2014, the research confirms the hypothesis that a political system independent of tribes cannot be established in Yemen. It concludes that one of the reasons for the weakness of state institutions lies in the strength of tribal institutions and their effective presence within the state structure. This study could contribute to future discussions and efforts aimed at integrating Yemen's tribal and state institutions under a unified structure, taking into account Yemen's demographic composition and regional differences, and formulating a new political system.