Sulfuric acid leaching of Turkish chromite ores
Krom cevherlerinin sülfirik asit ile liçi
- Tez No: 93177
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ, PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krom cevheri, sülfürik asit ile liç, üç değerli krom vı, Chromite ore, sulfuric acid leaching, trivalent chromium IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz KROM CEVHERLERİNİN SÜLFÜRİK ASİT İLE LİÇİ Ayhan, Ebru Y. L., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet GEVECİ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA Haziran 2000, 80 sayfa Bu tez çalışmasında ülkemizin Pınarbaşı-Kayseri bölgesinden temin edilen yüksek tenörlü kromit cevherinin sülfürik asit ile üç edilebilme şartları araştırılmıştır. Dünya' da ve ülkemizde krom halen, sodyum dikromat, kromik asit gibi krom içeren kimyasal maddeler şeklinde eritiş çözeltiye alma yöntemi ile üretilmektedir. Kromun +3 ve +6 değerlikleri krom eldesinde önemli bir yer kaplamaktadır. Üç değerlikli bileşiklerden olan krom cevherinin ya da kromitin (ve dolayısıyla saf metalik kromun,) hiçbir zararlı etkisi yoktur. Buna karşın, altı değerlikli kromun, insana ve çevreye zararlı etkileri vardır. Bugüne kadar uygulanan metodlarda Cr+3, Cr^'ya yükseltgenmektedir. Bu metodlann sonucunda oluşan Cr^'ın bir miktarı yemden işlenip kullanışlı hale getirilmekte, çoğunluğu ise atık madde olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında kromit, sülfürik asit ve perklorik asit ile tepkimeye sokulmakta bunun sonucunda Cr+3, çözeltide olduğu gibi %c ıntemöĞımriM «t»kalmaktadır yani Cr ya dönüşmemektedir. Son ürün krom (İD) sülfat'tır. Deneysel sonuçlar 175 °C, %70 H2SO4 ve 2 saat şartlarında, perklorik asitin yokluğunda, maksimum krom eldesi, %57.6; 175 °C, 90% H2SO4, 2 saat ve V2 perklorik asit : kromit oranında ise %82.5 Cr'dur. Buna ek olarak, bütün deneylerde önemli bir miktarda Cr*6 oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SULFURIC ACID LEACHING OF TURKISH CHROMITE ORES Ayhan, Ebru M.S., in Department of Metallurgical and Material Science Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GEVECİ Co-Supervisor: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA June 2000, 80 pages In this thesis work, possibility of sulfuric acid leaching of a high grade chromite ore, obtained from Pınarbaşı-Kayseri district, was investigated. In the world and in our country, chromium is still produced by soda melting and taking it into solution in the form of chemical substances like sodium dichromate and chromic acid. The valance states of +3 and +6 of chromium have an important place in chromium producing. Considering the environment the trivalent compounds, chrome ore or chromite (and, so, pure metallic chromium) have no harmful effects. However, the hexavalent compounds of chromium have harmful effects to people and environment. In commercial methods, which have been applied up to now, Cr+3 was oxidized to Cr*. Some of Cr^ that was produced at the end of these methods was of use after processing, the major part however appeared as a waste matter. In this thesis study, chromite was reacted with sulfuric acid and mperchloric acid and at the end of this reaction Cr+3 remained as it is in the solution, that is, it did not change to Cr**. The final product was chromium (III) sulfate. The maximum chromium extraction in the absence of perchloric acid was 57.6% under the conditions of 175 °C, 70% H2S04 and 2 hours, and 82.5% under the conditions of 175 °C, 90% H2S04 and 2 hours with perchloric acid : chromite ratio of lA. Moreover, no appreciable Cr*6 was produced in all of the experiments.