Non-destructive determination of graphite morphology, nodularity and matrix phases in nodular cast irons by ultrasonic techniques
Küresel dökme demirlerde grafit morfolojisi, küresellik yüzdesi ve matriks fazlarının ultrasonik tekniklerle tahribatsız olarak belirlenmesi
- Tez No: 93178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel Dökme Demir, Ultrasonik İnceleme, Grafit Morfolojisi, Küresellik VI, Nodular Cast Iron, Ultrasonic Testing, Graphite Morphology, Nodularity IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz KÜRESEL DÖKME DEMİRLERDE GRAFİT MORFOLOJİSİ, KÜRESELLİK YÜZDESİ VE MATRİKS FAZLARININ ULTRASONİK TEKNİKLERLE TAHRİB ATSIZ OLARAK BELİRLENMESİ Aydınmakina, Birant MSc, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. C. Hakan Gür Mayıs 2000, 75 sayfa Grafit nodüllerinin morfolojisi ve içyapıyı oluşturan fazlar, dökme demirin mekanik özelliklerini doğrudan etkilendiğinden ultrasonic ölçümler mekanik özelliklerin de belirlenmesinde yardımcı olabilir. Bu çalışmada, ultrasonik ölçüm teknikleriyle grafitlerin küreselliği, mikroyapıdaki fazlar ve mekanik özellikler arasındaki ilişki incelenmiştir. Farklı grafit küreselliğine sahip dökme demir numuneleri, ergimiş haldeki demire uygulanan aşılama miktarı değiştirilerek elde edilmiştir. Daha sonra, bu numunelerin bir kısmı ana yapıda farklı fazların oluşturulması için çeşitli ısıl işlemlerden geçirilmiştir. Ultrasonik tekniklerle ses hızı ve ses sönümleme katsayısı ölçülerek, grafit morfolojisinin ve ana yapıyı oluşturan fazların etkisi incelenmiştir. Ölçümler, farklı prob frekansları için tekrarlanmıştır. Bunlara ekolarak, mekanik deneyler ve metalografik incelemeler yapılmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda, ultrasonik ölçümlerin, içyapıdaki ve grafit morfolojisindeki değişmelere karşı hassas olduğu ve dolayısıyla mekanik özelliklerin bir göstergesi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-DESTRUCTIVE DETERMINATION OF GRAPHITE, NODULARITY AND MATRIX PHASES IN NODULAR CAST IRONS BY ULTRASONIC TECHNIQUES Aydmmakina, Birant MSc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. C. Hakan Gür May 2000, 75 pages Morphology and nodularity of graphite in cast irons have been conventionally determined by metallographic inspection and mechanical tests. However, sound can reach the depths of the material and with this attribute determining the morphology of graphite is possible. The physical properties of material will change with the change of a structure of cast iron as well. In addition, the variances in nodularity percentage cause differences in the ultrasonic velocity and attenuation. The aim of this study is to explicit the persistence of correlation between morphology of graphite, matrix structure, physical properties and mechanical properties by ultrasonic methods; and therefore, its applicability in quality control of nodular cast irons by using conventional ultrasonic testing equipment. In the experiments, different graphite morphology was obtained by preparing three specimen groups with the nodularity of 90%, 50% and 0%. Then, various heat treatments were applied. Metallographic investigations and mechanical tests were carried out parallel to the ultrasonic measurements of sound velocity and attenuation. Effects of the matrix phases on the properties mwere also investigated by performing the similar measurements, metallographic investigations and mechanical tests. Finally, it is observed that ultrasonic velocity increases and attenuation decreases with increasing nodularity percentage and also ultrasonic techniques do not give a clue about matrix structure.