Investigating and comparing the structures and architectures of spatial data bases
Coğrafi veri tabanlarının yapı ve mimarilerinin araştırılması ve karşılaştırılması
- Tez No: 93182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURUNNİSA USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Coğrafi Veri Tabanı, Yeni Coğrafi Veri Tabanı, Kullanıcı/Sunucu mimarisi, SDE, ArcView, Geomedia vı, Traditional Database, New Spatial Database, Client/Server architecture, SDE, ArcView, Geomedia IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz COĞRAFİ VERİ TABANLARININ YAPI VE MİMARİLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE KARŞILAŞTIRILMASI Çolak, Mithat Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Emin Bank Eylül 2000, 101 sayfa Bu çalışmada, yeni ve geleneksel coğrafi veri tabanlarının yapı ve mimarilerinin temel ilkeleri anlaşılmaya çalışılmış ve yeni coğrafi veri tabanlarının avantaj ve dezavantajlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için, 1:1 000 000 ölçekli Türkiye verisi kullanılarak aynı coğrafi veri tabam yeni ve geleneksel veri tabanları üzerinde oluşturulmuş ve önceden belirlenen sorgulama ve coğrafi işlemler veri tabanları üzerinde uygulanarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Uygulama ve karşılaştırmalar sonucunda açıkça anlaşılmıştır ki; yeni coğrafi veri tabanları yapı ve mimarilerinden dolayı, büyük hacimdeki coğrafi verilerin tek ve merkezi bir veri tabanında etkin bir şekilde saklanması ve yönetilmesi, çok kullanıcılı bir ortam, coğrafi veriye açık ve aynı anda erişim, organizasyon kaynaklarının etkin bir şekilde kullanımı, daha az ağ trafiği, veri güvenliği, veri yedekleme ve kurtarma imkanları gibi bir çok avantajlar sunmaktadır. Diğer taraftan, yeni coğrafi veri tabanlarının en önemli dezavantajı, geleneksel veri tabanlarına nazaran sorgulamaları daha yavaş yapmasıdır.Sonuç olarak, yeni coğrafi veri tabanları Türkiye'deki farklı organizasyonlar tarafından değişik ölçeklerdeki mevcut ve yeni GIS uygulamalarında kullanılabilir. Bu tür uygulamaların bir sonraki adımı, aynı mimarinin İnternet veya özel bir ağ üzerinde oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING AND COMPARING THE STRUCTURES AND ARCHITECTURES OF SPATIAL DATABASES Çolak, Mithat M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuriinnisa Usui Co-supervisor: Dr. Emin Bank September 2000, 101 pages In this study, it is aimed to understand the main concepts of the architecture and structure of New and Traditional Spatial Databases, and to determine the advantages and disadvantages of New Spatial Databases. For that purpose, the same spatial databases are built on New and Traditional Databases by using 1:1 000 000 scaled data of Turkey and the comparisons are made by performing predetermined queries and some operations on each database. After the applications and comparisons, it is clearly understood that new spatial databases offer a lot of useful advantages such as; effective storage and management of large amount of spatial data in a single and central database, multi user environment, simultaneous and open access to spatial data, effective usage of resources of organization, minimized network traffic, security features, backup and recovery options because of their structures and architectures. On the other hand, the most important disadvantage of New Spatial Databases is slower query performance when compared with the Traditional Databases. mAs a result, New Spatial Databases can be applied to existing and new GIS applications with different scale within different organizations in Turkey. The next step of these kinds of applications is to build the same architecture on Internet or private network between organizations.