Simulation of ventilation in underground transportation systems
Yeraltı taşıma sistemlerinde havalandırma simülasyonu
  1. Tez No: 93181
  2. Yazar: MEHMET MURAT ÇORUH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metro Ortam Havalandırması, Tren Piston Etkisi, SES, Tünel Yangınları VI, Subway Environment Ventilation, Piston Effect, SES, Tunnel Fires IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
oz YERALTI TAŞIMA SİSTEMLERİNDE HAVALANDIRMA SİMİLASYONU Çoruh, Mehmet Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Eylül 2000, 245 sayfa Yeraltı taşıma sistemlerinde hava hızı, hava basına, ortam sıcaklığı, ve ortam nemi gibi etkenler içeride bulunan yolcu ve çalışan personelin konforunu önemli derecede etkileyen faktörlerdir. Bu çalışmada yeraltı taşıma sistemlerinde istasyon ve tünel ortamları ile havalandırma sistemleri ve tren piston etkisi ANSYS/FLOTRAN ve Subway Environment Simulation (SES) Programlan ile bilgisayar ortamında çalışılmıştır. Tünellerdeki ve istasyonlardaki acil durum havalandırma sistemleri çalışması, çeşitli zamanlarda istasyona giren trenlerin piston etkisi ve muhtemel ısı kaybı ve kazancı hesaplan tartışılmış, örneklerle ortamlar canlandınlarakincelenmiştir. Acil durum havalandırma hava hızı ölçüm deneyleri ile tren piston etkisi hava hızı ölçüm deneyleri sonuçlan bilgisayarda canlandırılan ortamların kıyaslanmasında bir temel teşkil eder.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF VENTILATION OF UNDERGROUND TRANSPORTATION SYSTEMS Çoruh, Mehmet Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp September 2000, 245 pages Subway environment comprises anything influencing the comfort and well being of patrons and operating personnel such as subway temperature, humidity, and air movement. This thesis deals with the basics of the subway environment and the simulation of the ventilation and piston effects in underground transportation systems with ANSYS/FLOTRAN and Subway Environment Simulation (SES) Computer Program. The emergency ventilation in subway stations and tunnels with and without train blockages are discussed briefly and case studies are performed simulating the environment of Ankara Metro stations and tunnels. Piston effects iiidue to train movements are explained and the velocity variations through stairs and platforms when train(s) entering and leaving the stations are simulated. The experiments of air velocity measurements performed during emergency ventilation cases and the piston effect investigations during train entrances constitute the base for the comparison and verification of the simulated results.