Okul öncesi dönemindeki çocukların, bilime ve bilim insanına yönelik algılarının yaratıcı drama yöntemiyle incelenmesi
Exploring preschool children's perceptions of science and scientists through creative drama
- Tez No: 931838
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİÇEK DİLEK BAKANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Bilim algısı, Bilimin doğası, Yaratıcı drama, Preschool education, Science perception, Nature of science, Creative drama
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bireyin hayat yolculuğunda, ileriki yaşamına dair birçok algının ilk tohumlarının atıldığı dönemlerin başında okul öncesi dönemi gelmektedir. Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocuklarla yapılan fen bilimleri alan becerilerine yönelik etkinliklerde, çocukların bilim algılarının derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulunan MEB bünyesinde yer alan bağımsız bir anaokulunda eğitim gören 54-66 ay yaş aralığında 9 kız, 7 oğlan totalde 16 çocuk oluşturmaktadır. Nitel araştırma yönteminin tercih edildiği araştırmanın veri toplama sürecinde, bilimin doğasına hitap eden çağdaş bilimsel yöntemleri konu alan yaratıcı drama etkinliklerinden faydalanılmıştır. Gözlem ve görüşmeler ile çocuklardan ilk elden veriler elde edilmiştir. Elde edilen tüm veriler görsel ve işitsel araçlarla kayıt altına alınmış olup sürekli karşılaştırma yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda; okul öncesi dönemindeki çocukların, bilimi duyusal ve öznel değerlendirmelere başvurarak tanımladıkları (eğlenceli, güzel), bilim insanlarına yönelik cinsiyetsiz bir dil kullanmayı tercih ettikleri, bilim insanlarının cinsiyetini kendi kimlikleri ile örtüştürme eğiliminde oldukları dikkat çekmiştir. Ayrıca bilim insanlarının; doğaüstü özelliklere sahip olduklarına, onların da kendileri gibi bir zamanlar çocuk olduklarına, bir aileye sahip olduklarına dair fikirlere sahip oldukları görülmüştür. Bilimin amacına dair algılarında ise; canlıları korumak ve insanların hayatını kimi yardımlar yaparak kolaylaştırmak olduğu görüşü öne çıkmıştır. Çocukların deney ile ilgili olarak iksir ve sihir kavramlarını kullandıkları da dikkat çekici bir sonuç olmuştur. Bilim insanlarının, sorunlara yaratıcı çözümler üretmeleriyle ve birbirlerine yardım etmeleriyle ilgili fikirler tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, okul öncesi dönemdeki çocukların bilime yönelik algılarını bilimin doğasına uygun hale getirebilecek etkinliklere yer verilmesi ve bu etkinliklerde yaratıcı drama gibi alternatif yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In an individual's life journey, the preschool period is one of the earliest stages where the first seeds of perceptions about their future life are sown. This study aims to conduct an in-depth examination of children's perceptions of science through activities related to science skills in preschool education. The study group consists of 16 children (9 girls and 7 boys) aged 54 to 66 months, who are enrolled in an independent kindergarten under the Ministry of National Education (MEB), in Küçükçekmece, Istanbul. In this study, which employed a qualitative research method, creative drama activities focusing on contemporary scientific methods that reflect the nature of science were utilized during the data collection process. First-hand data were gathered from the children through observations and interviews. All data obtained were recorded using visual and audio tools and analyzed through the constant comparative method. As a result of the study, it was observed that preschool children tend to define science through sensory and subjective evaluations (e.g., fun, beautiful). They prefer to use gender-neutral language when referring to scientists, although they also tend to align the scientist's gender with their own identity. Furthermore, the children expressed beliefs that scientists possess supernatural abilities, were once children like themselves, and have families. Regarding their perceptions of the purpose of science, the dominant view was that science serves to protect living beings and to facilitate human life by providing various forms of assistance. Notably, children also associated experiments with the concepts of potions and magic. Additionally, their views revealed an understanding of scientists as individuals who generate creative solutions to problems and help one another. Based on these findings, it is recommended that activities designed to align preschool children's perceptions of science with the nature of science be incorporated into educational practices. Additionally, the use of alternative methods such as creative drama in these activities is suggested.