Environmental application of XRF, ICP-aes and INAA on biological matrix
XRF, ICP-AES ve INAA tekniklerinin biyolojik matriste uygulanışı
- Tez No: 93184
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA G. TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik matris, Liken, X-Ray Floresansı, Inductively Coupled Plasma Atomik Emisyon Spektroskopisi, Enstrümental Nötron Aktivasyon Analizi, Asit Bombası ile özütleme, Mikrodalga Fırınla Özütleme, Açık Kapta Özütleme. vı
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz XRF, ICP-AES VEINAA TEKNİKLERİNİN BİYOLOJİK MATRİSTE UYGULANIŞI Doğangün, Aysun Yüksek Lisans Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra G. Tuncel Eylül 2000, 104 Sayfa Eser miktardaki metaller hava kirliliğine neden olan kaynakların belirlenmesinde önemli bir rol oynadığından farklı matrislerde yüksek doğrulukla tayini oldukça önemlidir. Bu çalışmada XRF ve ICP-AES tekniklerinin liken gibi hava kirliliğinin izlenmesinde kullanılan biyolojik bir matris kullanılarak yeterliliği denenmiştir. Liken örnekleri kirliliğinin önemli bir problem olduğu Ege Bölgesinde toplanmıştır. Toplanan örneklerde XRF ile 9, ICP-AES ile 14 ve INAA ile 13 element tayini yapılmıştır. Kullanılan tekniklerin kalite kontrolü Lichen Standard (IAEA-336) ve Orchard Leaves (NIST-1571) standard referans maddeleri kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veri seti ile t-test ve Q-test gibi istatiksel testler kullanılarak herbir tekniğin güvenilirliği ve doğruluğu tayin edilmiştir.Bunun yanısıra basınçlı bomba ile özütleme, mikrodalga fırında özütleme ve açık kapta özütleme olmak üzere üç özütleme metodu kullanılarak liken örnekleri çözülüp 14 element için ICP-AES ile tayin edilmiş ve her element için en uygun özütleme metodu önerilmiştir. Tekniklerin analitik kapasiteleri göz önünde bulundurularak her element için en iyi teknik listesi önerilmiştir. Sonuç olarak Cd, Cu ve Mg tayini için en uygun teknik ICP-AES; Zn, K, ve Rb için INAA; Br için XRF (minimum görülebilir limite yakın olmaması durumunda); V, Cr, Al, Na ve Fe için hem ICP-AES hemde INAA; Pb için hem ICP-AES ve XRF (XRF'in minimum görülebilir limitine yakın olmaması durumunda); Mn ve Ca için ise ICP-AES, INAA ve XRF olduğu gözlemlenmiştir. Özütleme prosedürleri sonuçları değerlendirildiğinde ise en uygun metodun mikrodalga fırın; Al, Mg, Na, K, Fe, Cr, Ni ve Cu için basınçlı bomba metodu; Mg, Fe, Cd, V, Cr, Pb, Mn ve Zn için açık kapta özütleme metodunun uygun olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL APPLICATION OF XRF, ICP-AES AND INAA ON BIOLOGICAL MATRIX Doğangün, Aysun M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra G. Tuncel September 2000, 104 Pages It is very important to determine trace quantities of metals in different matrices with high accuracy since the metals are used as markers for different sources in air pollution studies. In this study, the analytical capabilities of XRF, ICP-AES and INAA techniques on a biological matrix namely lichens, which are widely used as biomonitoring organisms for the pollutants mapping in the atmosphere, were tested. Lichen samples were collected in Aegean Region of Turkey where pollution is an important issue. 9 elements were determined by XRF, 14 elements by ICP-AES and 13 elements by INAA. Quality assurance was achieved using Lichen SRM (IAEA-336) and Orchard Leaves SRM (NIST- 1571). Produced data are subjected to statistical tests, like t-test, Q-test in order to determine the accuracy and precision of each technique.In addition, three digestion methods namely acid bomb digestion, microwave digestion and open vessel digestion were studied for about 14 elements by ICP-AES in order to find the most proper digestion method for this type of matrix. A recommendation list of the proper analytical technique is obtained for determination of each specific element considering analytical capabilities of ICP-AES, XRF and INAA. As a result we can recommend that the first choice for Cd, Cu, Mg is ICP-AES, for Zn, K, Rb is INAA, for Br is XRF, if the concentrations are not close to the detection limit of XRF. For V, Cr, Al, Na, Fe ICP-AES and INAA are both well, for Pb ICP-AES and XRF are both well, if the concentrations are not close to the detection limit of XRF, for Mn and Ca INAA, XRF and ICP-AES are all give similar results for this type of biological matrix. When we compared digestion methods it was observed that microwave digestion system is the most suitable digestion method for this type of matrix. Acid bomb digestion system is mainly suitable for Al, Mg, Na, K, Fe, Cr, Ni and Cu. Open vessel digestion system is suitable for Mg, Fe, Cd, V, Cr, Pb, Mn and Zn determination. Keywords : Biological matrix, Lichen, X-Ray Fluorescence, Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectroscopy, Instrumental Neutron Activation Analysis, Acid Bomb Digestion, Microwave Digestion, Open Vessel Digestion. IV