Bulgaristan Türklerinin 1950-1951 göçü ve Bursa'da iskanı
The migration of Bulgarian Turks in 1950-1951 and settlement in Bursa
- Tez No: 931901
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Göç, Dış Göç, Zorunlu Göç, Kitlesel Göç, Göçmen, Bulgaristan, Bulgaristan Türkleri, 1950-1951 Göçü, İskan, Yardım, Bursa, Migration, Foreign Migration, Forced Migration, Mass Migration, Migrant, Bulgaria, Bulgarian Turks, 1950-1951 Migration, Resettlement, Aid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
II.Dünya Savaşı sonrası Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1950-1951 yıllarında ilk zorunlu, kitlesel Türk göçü meydana gelmiştir. Bunda, iktidara gelen sosyalist yönetimin Türk-Müslüman azınlıklara yönelik uyguladığı baskı, şiddet, asimilasyon ve zorla göç ettirme politikalarının yanında, Sovyetler Birliği'nin Balkanlar'da izlediği politika, Soğuk Savaş dönemi bloklar arası mücadele de etkili olmuştur. Savaş sonrası Bulgaristan,“Doğu”Bloğu'nda yer alırken, Türkiye ise“Batı”Bloğu'nda yer almış ve Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılmasından sonra SSCB, Bulgaristan'ı azınlıklar konusunda yönlendirerek“Türkiye'yi zor durumda bırakmak, ülke ekonomisini sarsmak, sosyal düzeni bozmak”istemiştir. Sonuçta Bulgaristan'ın, 10 Ağustos 1950'de Türk Hükümeti'ne bir nota vererek 250.000 Türk'ün üç ay içinde göçmen olarak alınmasını istemesi üzerine binlerce göçmen antlaşmalara aykırı olarak, bütün varlıklarına zorla el konularak sınıra yığılmış ve kitleler halinde göçe zorlanmıştır. Bulgaristan'ın 10 Ağustos 1950 tarihli notası ile başlayan ve 30 Kasım 1951'e kadar devam eden göç sonucunda Türkiye'ye toplam 37.351 aile ve 154.393 nüfus göçmen olarak gelmiştir. Gelen göçmenler devlet tarafından Türkiye'nin farklı il, ilçe ve köylerine genel olarak serpiştirme, az da olsa müstakil köy ve mahalleler kurularak yerleştirilmiştir. Gelen göçmenlerin en çok tercih ettiği ve 1950-1951 Göçü'nden de en çok etkilenen illerin başında Bursa yer almıştır.“Bulgaristan Türklerinin 1950-1951 Göçü ve Bursa'da İskanı”başlıklı çalışmada, II.Dünya Savaşı sonrası Bulgaristan'da iktidara gelen Vatan Cephesi Hükümeti'nin (1944-1946) ve Komünist Parti'nin (1946-1951) azınlık politikası ve göçün sebepleri, 1950-1951 Göçü'nde Türkiye-Bulgaristan ilişkileri, Türkiye'nin göçmenlere yönelik iskan ve yardım politikaları, Bursa'ya gelen göçmenlerin geldikleri yerler, demografik ve mesleki özellikleri; Bursa merkezde, Çalı, Demirtaş, Gürsu Bucaklarında, Hürriyet ve İstiklal Mahallelerinde; merkez dışında Gemlik, İnegöl, İznik, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir ilçelerinde iskanları; göçmenlere devlet tarafından nakdi, arsa, tarım arazisi, tohum, çift hayvanı, araç ve gereç yardımı; kişi, kurum, kuruluşlar tarafından yapılan çeşitli yardımlar, yardım amacıyla kurulan dernek ve komisyonların faaliyetleri, göçmenlerin Bursa'nın sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi yapısına etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
After World War II, the first forced, mass Turkish migration from Bulgaria to Turkey took place in 1950-1951. In addition to the policies of oppression, violence, assimilation and forced migration of Turkish-Muslim minorities by the socialist regime that came to power, the policy pursued by the Soviet Union in the Balkans and the Cold War-era inter-bloc struggle were also effective in this. After the war, Bulgaria was in the“Eastern”Bloc while Turkey was in the“Western”Bloc and after Turkey's participation in the Korean War, the USSR wanted to“put Turkey in a difficult situation, shake the country's economy and disrupt the social order”by directing Bulgaria on the issue of minorities. As a result, when Bulgaria sent a note to the Turkish Government on August 10, 1950, asking for 250,000 Turks to be taken in as immigrants within three months, thousands of immigrants were forced to migrate in masses, in violation of the treaties, and all their assets were forcibly confiscated and piled up at the border. As a result of the migration that started with Bulgaria's note dated August 10, 1950 and continued until November 30, 1951, a total of 37,351 families and 154,393 people came to Turkey as immigrants. The incoming migrants were settled by the state in different provinces, districts and villages of Turkey, generally by scattering, and to a lesser extent by establishing detached villages and neighborhoods. Bursa was one of the provinces most preferred by incoming migrants and the province most affected by the 1950-1951 Migration. In the study titled“The Migration of Bulgarian Turks in 1950-1951 and Settlement in Bursa”, the minority policy of the Homeland Front Government (1944-1946) and the Communist Party (1946-1951) that came to power in Bulgaria after World War II and the reasons for the migration are analyzed. The minority policy of the Patriotic Front Government (1944-1946) and the Communist Party (1946-1951) that came to power in Bulgaria after World War II and the reasons for migration, Turkey-Bulgaria relations in the 1950-1951 Migration, Turkey's resettlement and aid policies for immigrants, the places of origin, demographic and occupational characteristics of the immigrants who came to Bursa; In Bursa center, Çalı, Demirtaş, Gürsu Parishes, Hürriyet and İstiklal Neighborhoods; Gemlik, İnegöl, İznik, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Orhaneli, Orhangazi and Yenişehir districts; cash, land, agricultural land, seed, livestock, tools and equipment aid provided to immigrants by the state; various aids provided by individuals, institutions, organizations, activities of associations and commissions established for aid, the effects of immigrants on the socio-cultural, economic and political structure of Bursa.