Kemalizm yolunda öncü bir gençlik dergisi: Yücel (1935-1956)
A youth periodical pioneering on the road to Kemalism: Yücel (1935-1956)
  1. Tez No: 931900
  2. Yazar: TUNCAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEF BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Yücel, Dergi, Gençlik, Folklor, Hümanizma, Basın, Atatürk, Yücel, Magazine, Youth, Folklore, Humanism, Press
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 448
Özet
Yücel, aylık olarak yayınlanan bir fikir, sanat ve kültür dergisidir. İlk sayısı, 23 Şubat 1935'te İstanbul'da, son sayısı Ağustos 1956'da Ankara'da yayınlanmıştır. Derginin ilk sayısı, Muhtar Fehmi Enata'nın yönetici ve sahipliğinde bir grup İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi tarafından çıkarılmıştır. Yücel, 1935-1956 yılları arasında toplam 163 sayı yayınlamıştır. Derginin geniş bir konu yelpazesi ve oldukça farklı görüşlere sahip yazıcı kadrosu mevcuttur. Dergide, edebiyat (şiir, hikâye, masal, roman vs.), sanat ve güzel sanatlar, tarih, dil, eğitim ve öğretim yazıları, Türkçülük, psikoloji, felsefe, sosyoloji, ekonomi, halkın günlük yaşam ile ilgili sorunları, tarım, turizm, halkevleri faaliyetleri, kitap tanıtımı, bibliyografya, dünya olaylarıyla ilgili pek çok sayıda yazılar ve makaleler yer almaktadır. Yazar kadrosu, değindiği konulara paralel olarak zaman içerisinde değişim göstermiştir. Binin üzerinde yazar yazılarıyla dergiye çeşitli konularda katkılar sunmuştur. Derginin; Atatürk'ün inkılâplarına açık destek vermesi, hümanizma aracılığı ile Kemalizm ideolojisini topluma yerleştirme gayreti, dil, tarih ve folklor yazılarıyla ulusal değerler oluşturma çabası, Cumhuriyet'in inşa etmek istediği toplumsal temelleri sağlamlaştırmaya yönelik çalışması, toplumu modernleşme ve batılılaşma doğrultusunda dönüştürme işlevi ve dönemin Türk siyasetine yön vermesi gibi önemli katkıları mevcuttur. Bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında; basın, dergicilik, çağdaşlaşma ve batılılaşma ile ilgili bilgiler verilerek çalışmanın yöntemi ve amacı belirtilmiş ve ayrıca yararlanılan temel kaynaklar ve Yücel ile ilgili önceki araştırmalar değerlendirilmiştir. İlk bölümde; Yücel 'in kurulması, yayın politikası, yazar kadrosu, derginin teknik analizi, gençliğe bakışı, kırılma anları, kendisi hakkında olumlu ve olumsuz görüşleri içeren yazılar“Yücel Dergisi”başlığı ile ele alınmıştır. İkinci bölümde; derginin büyük bir bölümünü teşkil eden edebiyat, sanat ve kültür ağırlıklı konulara değinilmiş ve bu döneme etkileri ve hedefleri incelenerek derginin ulaşmak istediği amaçlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bölüm“Yücel Dergisi'nin İçeriği ve Hedefleri”başlığı ile incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; Kemalizm ekseninde toplumsal değişim ve dönüşüme etkisi olan derginin ana temalı konuları analiz edilerek Modernleşme ve Batılılaşmaya olan katkılar“Yücel Dergisi'nde Kemalizm'e İdeoloji Oluşturma Çabaları”başlığı ile ele alınmıştır. Bu araştırmanın amacı; yayınlandığı döneme damgasını vuran bu dergiyi her yönüyle inceleyip analiz ederek, savunduğu fikir ve ilkeleri ortaya koymak ve o dönem Türkiye'sini dergi içeriği ile izleyerek gelecek nesillere ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
Yücel was a magazine of ideas, art and culture that was published monthly. The first issue was published in İstanbul on February 23, 1935 and Ankara on August 1956. The first issue of the magazine was issued by a group of students at the Faculty of Law of Istanbul University under the management and ownership of Mukhtar Fehmi Enata. Yücel published 163 issues all together between 1935 and 1956. The magazine had a wide scope of subject matters and a staff of authors with a wide variety of views. In the magazine, literary works (poetry, stories, fairy tales, novels, etc.), works of art and fine arts, history, language, educational and training articles, Turkism, psychology, philosophy, sociology, economy, people's problems concerning daily life, agriculture, tourism, many articles and essays about community center activities, book promotions, bibliography, and world events. The author team would change over time in parallel with the topics the magazine referred to. Over a thousand authors contributed to the magazine with their articles on various subjects. The magazine provided significant contributions to the country such as distinctive support for Atatürk's reforms, its effort to embed the ideology of Kemalism in society through humanism, its effort to create national values through language, history and folklore writings, its endeavor to strengthen the social foundations that the Republic wanted to build, its function of transforming the society in the direction of modernization and westernization, and shaping the politics of the time. This study consists of an introduction part, 3 chapters and a conclusion part. In the introduction; the method and purpose of the study are presented by providing information about the press, magazine publishing, modernization, and westernization, and also the main sources utilized and previous research on Yücel are evaluated. In the first chapter; articles informing about the establishment of Yücel magazine, its publication policy, its author staff, technical analysis of the magazine, its views on youth, its turning points, and positive and negative opinions about it are handled under the title“Yücel Magazine”. In the second chapter; the topics mainly focused on literature, art, and culture, which constitute a large part of the magazine, are touched upon, and, by examining their aims and effects on this period, the objectives that the magazine wanted to achieve are tried to be revealed. This section is examined under the title“Content and Objectives of Yücel Magazine”. In the third chapter; by analyzing the topics with the main themes of the magazine, which had an impact on social change and transformation within the axis of Kemalism, the Contributions to Modernization and Westernization are dealt with under the title“Efforts to Create an Ideology for Kemalism in Yücel Magazine”. The purpose of this research is, by examining and analyzing every aspect of this magazine, which left its mark on the period in which it was published, to reveal the ideas and principles it defended and to enlighten the future generations by monitoring the Türkiye of that period with the content of the magazine.