Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalında karaciğer nakli yapılan hastaların retrospektif değerlendirilmesi: 15 yıllık gözlem sonuçları
Retrospective evaluation of patients followed with a diagnosis of liver transplantation at Bursa Uludag University Pediatric Gastroenterology Department: 15-year observation results
  1. Tez No: 931921
  2. Yazar: FERİDE KANGARLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, karaciğer nakli, komplikasyon, mortalite, Child, liver transplantation, complication, mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Karaciğer nakli günümüzde akut ve kronik birçok karaciğer hastalığında başarı ile uygulanabilen ve yüksek sağkalım oranına ulaşmış bir tedavi seçeneğidir. Bu çalışmada karaciğer nakli yapılan çocuk hastalarda nakil endikasyonları, erken ve geç dönem komplikasyonlar, izlem ve sağkalımın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından izlenen, 01.01.2005- 31.12.2022 tarihleri arasında karaciğer nakli yapılan çocuk hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, primer hastalıkları, PELD, MELD ve MELD-Na skorları, nakil sonrası erken ve geç dönem komplikasyonları, yatış süresi ve sağkalımı geriye dönük olarak hastane kayıt sistemi üzerinden taranarak kaydedildi. Bulgular: Yapılan 39 nakilden 36 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortanca yaşı 4,0 yıl (min-maks, 0,42-15,0 yıl) idi. Hastaların 15'i (%61,5) erkek, 24'ü (%38,5) kız idi. Hastaların en sık nakil nedeni: PFİC 2 (%17,9) idi. Erken dönemde en sık karşılaşılan komplikasyonlar vasküler komplikasyonlardır. Geç dönemde ise santral sinir sistemi, renal ve gastrointestinal sistem komplikasyonları öne çıkar. Hastaların ortanca hastane yatış süresi 31 (min-maks, 1-320) gün idi. Hastaların ortanca PELD skoru 20 (min-maks, 15-62), MELD skoru 20 (min-maks, 15-34), MELD-Na skoru 22 (min-maks, 18-35) olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda yatış süresi ile PELD skoru arasında, solunum komplikasyonların ile mortalite arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Patients Followed with a Diagnosis of Liver Transplantation at Bursa Uludag University Pediatric Gastroenterology Department: 15-year Observation Results. Purpose: Liver transplantation is a treatment option that can be successfully applied in chronic and acute liver diseases with high survival rates. This study aims to evaluate indications for transplantation, early and late complications, follow-up, and survival in pediatric liver transplant patients. Method: Pediatric patients who underwent liver transplantation between January 1, 2005, and December 31, 2022, and were followed by The Department of Pediatric Gastroenterology at Bursa Uludag University Hospital were retrospectively analysed. Demographic data of patients, primary diseases, PELD, MELD, MELD-Na scores, post-transplant early and late complications, length of hospital stay and survival of patients were retrospectively recorded from the hospital registry system. Findings: Of the 39 transplants performed, 36 patients were included in the study. The median transplantation age was 4,0 years (min-max 0,42-15,0). 15 males (%61,5) and 24 females (%38,5) were included in this study. The most common etiology for liver transplantation was PFİC 2. The median length of hospital stay was 31 (min-max, 1-320) days. The median PELD score was 20 (min-max, 15-62), median MELD score was 20 (min-max, 15-34) and median MELD-Na score was 22 (min-max, 18-35). Result: Our study showed a statistically significant relationship between the length of hospital stay and PELD score, and between respiratory complications and mortality.