Egzersiz yapan bireylerin davranış düzenleyicileri: Fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliği ve ortoreksiya
Exerciser's behavior regulators: Physical appearance perfectionism and orthorexi̇a
  1. Tez No: 931922
  2. Yazar: ESRA TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ZİŞAN KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Düzenleme, Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçiliği, Ortoreksiya, Behavioral Regulation, Physical Appearance Perfectionism, Orthorexia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı egzersiz yapan yetişkin bireylerin egzersiz güdülenme biçimleri, fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliği ve ortoreksiya davranış düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmaya İzmir ilinde yaşayan yaşları 18-65 arasında değişen 138 erkek 161 kadın toplam 299 egzersiz yapan birey oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan bireylere Kişisel Bilgi Formu, Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2, Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçiliği Ölçeği ve Teruel Ortoreksiya Ölçeği uygulanmıştır. Veri analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar için t-testi, Varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve adımsal çoklu regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Cinsiyete göre Kusurlu Olma Endişesi ve Mükemmellik İçin Umut alt boyutların da kadın bireylerin ortalama puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yapılan analize göre içsel düzenleme alt boyutunun sağlıklı ortoreksiya ile arasında pozitif ve anlamlı, kusurlu olma endişesi ile negatif ve anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. İçe atımla düzenleme alt boyutunun kusurlu olma endişesi, mükemmellik için umut, sağlıklı ortoreksiya ve ortoreksiya nervoza ile pozitif ve anlamlı ilişki gösterdiği tespit edilmiştir. Dışsal düzenleme alt boyutunun kusurlu olma endişesi ve mükemmellik için umut ile pozitif ve anlamlı, sağlıklı ortoreksiya ile negatif ve anlamlı ilişki göstermektedir. Güdülenmeme alt boyutunun kusurlu olma endişesi ve mükemmellik için umut ile pozitif ve anlamlı, sağlıklı ortoreksiya ile negatif ve anlamlı ilişki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the exercise motivation patterns, physical appearance perfectionism and orthorexia behavior levels of adult individuals who exercise. The study consists of a total of 299 individuals who exercise, 138 male and 161 female, aged between 18-65, living in Izmir. The Personal Information Form, Exercise Behavioral Regulation Scale-2, Physical Appearance Perfectionism Scale and Teruel Orthorexia Scale were applied to the individuals who participated in the study. Descriptive statistics, t-test for independent groups, variance analysis, Pearson correlation analysis and stepwise multiple regression analysis were performed in the data analysis. It was determined that the mean scores of female individuals were higher in the worry about imperfection and the hope for perfectionism sub-dimensions according to gender. According to the analysis, it was determined that the internal regulation sub-dimension had a positive and significant relationship with healthy orthorexia and a negative and significant relationship with the worry about imperfection. It was determined that the introjected regulation sub-dimension had a positive and significant relationship with the worry about imperfection, the hope for perfectionism, healthy orthorexia and orthorexia nervosa. The external regulation sub-dimension had a positive and significant relationship with the worry about imperfection and the hope for perfectionism, and a negative and significant relationship with healthy orthorexia. The amotivation sub-dimension had a positive and significant relationship with the worry about imperfection and the hope for perfectionism, and a negative and significant relationship with healthy orthorexia.