Mitral kapak prolapsusu olan çocuk hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of children with mitral valve prolapse
- Tez No: 931930
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mitral kapak prolapsusu, mitral yetersizliği, klinik izlem, Mitral valve prolapse, mitral insufficiency, clinical follow-up
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Mitral kapak prolapsusu (MVP), çocuklarda sık görülen ve genellikle iyi huylu seyreden bir kapak hastalığıdır. Sporadik veya ailevi geçiş gösterebilir. Bu çalışmada MVP'li hastaların tanı yaşı, takip süresi, semptomatik veya asemptomatik seyri, kapak yetersizliği derecesi, ilaç kullanımı, fizik muayene bulguları, EKG ve Holter anormallikleri, ayrıca ailede ani ölüm öyküsü incelenmiştir. Ocak 2010-Aralık 2021 arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine başvuran MVP tanılı hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Kompleks siyanotik kalp hastalığı, romatizmal kardit ve filopi mitral kapak tanılı hastalar çalışma dışı bırakıldı. Ekokardiyografi ile mitral kapak yetmezliği derecesi ve kötüleşme risk faktörleri incelendi. Çalışmaya dahil edilen 204 hastanın %66,2'si kızdı ve ortanca yaş 10,3 yıl olarak belirlendi. Ortalama 64 ay süresince takip edilen hastaların %66,1'i asemptomatikti. Hastaların %41,7'si üfürüm veya EKG'de aritmi nedeniyle çocuk kardiyoloji polikliniğine yönlendirildi. Semptomatik hastalarda en sık çarpıntı ve göğüs ağrısı görüldü. Takiplerde şikayeti olmayan 59 hastadan 14'ü nefes darlığı, çarpıntı veya çabuk yorulma gibi semptomlarla tekrar başvurdu, ancak mitral yetersizlik derecesinde artış olmadı. Psikiyatrik semptomlar gösteren hastaların %14,7'si psikiyatriye yönlendirildi, %10'u düzenli takibe alındı. Bir hastada mitral yetersizlik 3. dereceye ilerledi ve bu durum primer hastalığı olan mukopolisakkaridoz tip 1 ile ilişkilendirildi. Sonuç olarak, MVP genellikle iyi seyirlidir, ancak kapak yetersizliği ilerleme riski vardır. MVP'nin klinik ve ekokardiyografik incelemeler ile takibi büyük önem taşımaktadır. Ailede MVP tanısı olması halinde çocuklara rutin tarama erken tanıda önemini korumaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Mitral valve prolapse (MVP) is a valve disease that is common in children and usually has a benign course. It may be sporadic or familial. In this study, age at diagnosis, follow-up period, symptomatic or asymptomatic course, degree of valve insufficiency, medication use, physical examination findings, ECG and Holter abnormalities, and family history of sudden death were analysed. Between January 2010 and December 2021, a The files of patients with MVP admitted to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of Bursa Uludag University Faculty of Medicine were evaluated retrospectively. Patients with complex cyanotic heart disease, rheumatic carditis, and filopy mitral valve were excluded from the study. The degree of mitral valve regurgitation and risk factors for worsening were analysed by echocardiography. Of the 204 patients included in the study, 66.2% were female, and the median age was 10.3 years. During an average follow-up period of 64 months, 66.1% of the patients remained asymptomatic. A total of 41.7% of patients were referred to the pediatric cardiology clinic due to murmurs or arrhythmias on ECG. Among symptomatic patients, the most common complaints were palpitations and chest pain. During follow-up, 14 out of 59 initially asymptomatic patients presented again with symptoms such as shortness of breath, palpitations, or fatigue, although there was no increase in the degree of mitral regurgitation. Psychiatric evaluation was recommended for 14.7% of patients exhibiting psychiatric symptoms, and 10% were placed under regular follow-up. One patient experienced progression of mitral regurgitation to grade 3, which was associated with an underlying condition of mucopolysaccharidosis type 1. In conclusion, MVP usually has a good prognosis, but there is a risk of progression to valve insufficiency. Follow-up of MVP with clinical and echocardiographic examinations is of great importance. Routine screening of children with a family history of MVP remains important for early diagnosis.