New orthogonal basis sets and image coding with best basis selection
Yeni dikgen temel kümeler ve en iyi temel küme seçimi ile imge kodlama
- Tez No: 93196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Image Coding, Orthogonal Transformations, Linear-phase Transformations, Signal Representation, Quantization, JPEG, DCT, Mean Square Error. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz yeni dikgen temel kümeler VE EN İYİ TEMEL KÜME SEÇİMİ İLE İMGE KODLAMA VICIL, Gökhan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. T. Engin TUNCER Ocak 2000, 87 sayfa. Bu tezde, sinyal gösteriminde kullanılan, yeni bir dikgen ve doğrusal evre dönüşüm seti tanıtıldı. Tezin amacı, bu dönüşümlerin imge kodlamada kullanılması ve oluşturulan yeni sistemin kodlama performansının, standart JPEG yapısı ile karşılaştrnlmasıdır. Bu amaçla, eşit karşılaştırma koşullan sağlamak için, yeni dönüşüm bloğu standart JPEG yapısı içine yerleştirildi. Oluşturulan yeni sistemde, en iyi temel küme seçimi, o kümeye karşılık gelennicemleyici kullanılarak yapıldı. Her dönüşüm bloğu için JPEG içinde aynı DCT dönüşümü kullanılmasına karşın; yeni sistemde bloklar için en uygun temel kümenin seçilmesi, bu sistemin en büyük avantajıdır. Verilen bir imge bloğu için en uygun nicemleyicinin tasarlanması, bu yeni dönüşümlerin en önemli parçasıdır. İmgelere özgü en uygun nicemleyicilerin bulunması, ortalama karesel hataların karşılaştırılması esasına dayanmaktadır. Yeni sistemin performansını değerlendirmak için çeşitli imgeler üzerinde değişik deneyler yapılmıştır. Özellikle düşük seviyeli gri-düzeyi imgeler üzerinde, yeni sistemin performansının standart DCT'ye nazaran daha başarılı olduğu gözlendi. Kullanılan bu yeni dönüşümlerin düşük hesaplama karmaşıklığı, bellek gereksinim avantajları ve elde ediliş esnekliği; önerilen kodlama yapısmı bu çeşit imgeler üzerinde üstün kılmaktadır. Anahtar Kelimeler : İmge Kodlama, Dikgen Dönüşümler, Doğrusal-Evre Dönüşümleri, Sinyal Gösterimi, Nicemleme, JPEG, DCT, Ortalama Karesel Hata. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW ORTHOGONAL BASIS SETS AND IMAGE CODING WITH BEST BASIS SELECTION VICIL, Gökhan M.S., Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. T. Engin TUNCER January 2000, 87 pages. In this thesis, a new set of orthogonal and linear-phase transformations for signal representation is introduced. Thesis objective is to use these transformations in transform coding of images and obtain the coding performance of the new system by comparing the standard structure of the JPEG baseline. For this purpose, the new transformation block is inserted into 111the standard JPEG structure to create a relatively fair comparison platform. Best basis selection together with best quantizer form is used. The main advantage is the selection of a suitable basis for each transform block compared to the uniform DCT transformation blocks. The design of suitable quantizer for a given image is a critical issue for the new transformations. This is done in mean square error sense by finding image dependent optimum forms. Several experiments with a variety of different images are done in order to see the performance of the new system. The performance of the new transformations are better than the standard DCT structure especially in low- level gray-scale images. The advantages in computational complexity, memory requirements and the construction flexibility of the new transformations make the proposed coding structure valuable especially in such kind of images.