Statistics on satisfaction of security criteria for randomly generated S-boxes
Rasgele oluşturulmuş yerleşim kutuları için güvenlik ölçütlerinin sağlanma istatistikleri
- Tez No: 93197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerleşim-permutasyon ağları, yerleşim kutuları, eksiksizlik, çığ, katı çığ, ikil bağımsızlığı, göreli hata aralığı, çığ ağırlık dağılımı vı, Substitution-permutation networks, s-boxes, completeness, avalanche criterion, strict avalanche criterion, bit independence criterion, relative error range, avalanche weight distribution criterion IV \
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz RASGELE OLUŞTURULMUŞ YERLEŞİM KUTULARI İÇİN GÜVENLİK ÖLÇÜTLERİNİN SAĞLANMA İSTATİSTİKLERİ Vergili, Işıl Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Haziran 2000, 93 sayfa Bu çalışmanın amacı, rasgele oluşturulmuş yerleşim kutuları için eksiksizlik, çığ, katı çığ ve ikil bağımsızlığı gibi bazı l0ptegTtifik“Test ölçütlerinin incelenmesi ve test sonuçlarının bilinen bir blok şifrenin belirli kurallara göre oluşturulan yerleşim kutularına ait test sonuçları ile karşılaştırılmasıdır. Bu ölçütlerin sağlanma başarımı hakkında istatistiksel sonuçlar elde etmek için çeşitli büyüklükte yerleşim kutuları üzerinde deneyler yapılmıştır. Elde edilen istatistiksel veriler incelenerek, bazı ”göreli hata aralıkları" tanımlanmış ve her ölçüt için göreli hataların en kötü durumdaki değerleri saptanmıştır. Hata aralıklarının yerleşim kutusu büyüklüğüne göre değişimi bulunmuş ve test ölçütlerinin sağlanma başarımının rasgele oluşturulan yerleşim kutusunun büyüklüğü ile arttığı gözlenmiştir.Yaygın olarak kullanılan bir blok şifre olan SAFER K-64'ün belirli kurallara göre oluşturulan yerleşim kutuları da göreli hata aralığı kavramı kullanılarak test edilmiş ve bu yerleşim kutularının ilgili test ölçütlerini daha büyük göreli hatalarla sağladığı saptanmıştır. Yine de, SAFER K-64 yerleşim kutuları rasgele oluşturulmuş yerleşim kutuları ile değiştirildiğinde, şifrenin genel başarımının çığ ağırlık dağılımı ölçütüne göre fark edilir derecede değişmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICS ON SATISFACTION OF SECURITY CRITERIA FOR RANDOMLY GENERATED S-BOXES Vergili, Işıl M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel June 2000, 93 pages Aim of this study is to investigate a number of cryptographic test criteria of substitution boxes (s-boxes) such as completeness, avalanche, strict avalanche and bit independence criteria for randomly generated s-boxes; and compare the results with those of a well-known cipher having deterministically generated s-boxes. Experiments are performed on s-boxes of various sizes in order to obtain statistical results for satisfaction performance of the related test criteria. The analysis of the statistical data obtained from these experiments directs the work towards examining these criteria within“relative error ranges”defined in this thesis, and determining the worst-case values of relative errors. Variation of error ranges with respect to s-box size is obtained and it is observed that thesatisfaction performance of the test criteria increases with increasing size of the randomly generated s-box. The deterministically generated s-boxes of a commonly used block cipher, SAFER K-64 are also examined using the relative error concept, and they are found to obey the related test criteria with larger errors. However, it is observed that the overall performance of the cipher does not change appreciably in terms of avalanche weight distribution criterion, when its s-boxes are replaced by randomly generated s-boxes.