Ontolojik güvenlik bağlamında Z kuşağının tutum ve davranışlarının sosyolojik analizi: Kayseri örneği
Sociological analysis of generation Z's attitudes and behaviors based on ontological security: The case of Kayseri
  1. Tez No: 931974
  2. Yazar: NERGİZ ZÜLFİKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YONCA GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Ontolojik Güvenlik, Zaman, Kuşak, Z Kuşağı, Security, Ontological Security, Time, Generation, Generation Z
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bireylerin kimliklerinin sürekliliği, çevresindeki kişilerin ve toplumsal düzenin sürdürülebilirliğine olan inancı ontolojik güvenlik algısının oluşmasında etkilidir. Günümüz modern toplumlarındaki toplumsal değişimler bireyde belirsizlikler ve riskler yaratmaktadır. Gündelik rutinlerin uygulanması bireyin alışkanlıklarını sürdürebilmesi toplumsal ağlara güvenli bağlanmasında etkili olabilmektedir. Gençler toplumsal değişimlerden en çok etkilenen ve bu değişimlere en hızlı uyum sağlayan yaş grubudur. Toplumda kendilerine yer edinmeye çalışan Z kuşağı üyelerinin toplumsal ilişkiler bağlamında Giddens'in ontolojik güvenlik kavramı çerçevesinde tutum ve davranışlarını inceleme, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla oluşturulan“ontolojik güvenlik ölçeği”Kayseri'de üç merkez ilçede 614 lise öğrencisine yüz yüze anket tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular sosyolojik çerçevede değerlendirildiğinde ontolojik güvenlik algısının katılımcıların tutum ve davranışlarında etkili olduğunu söylemek mümkündür. Örneklemi oluşturan Z kuşağı üyelerinin ontolojik güvenlik algılarında aile kurumunun etkili bir sosyolojik kurum olduğu tespit edilmiştir. Annenin güvenilir kişi olması ve annenin mekânsal olarak evde bulunmasının önemli olduğu görülmektedir. Okul öncesi eğitimin ontolojik güvenliğe olumlu yansıdığı görülmektedir. Güvenlik alanı olarak ev ve evin bir parçası olan şahsi oda yer almıştır. Rutinler yani alışkanlıkların sürdürülebilirliği ontolojik güvenlik algısı için önemli unsurlardandır. Katılımcılar, rutinlerin bozulmasında“kaygılanırım”cevabını vermektedirler. Bu durum, Giddens'in ontolojik güvenlik kavramını açıklarken karşıtı olarak“güvensizlik”kelimesini değil de“kaygılanırım”kavramını açıklamasıyla örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Individuals' belief in the sustainability of their identities, as well as the people around them and the social order, are influential in forming the perception of ontological security. In today's modern societies, constant adaptation to new conditions creates uncertainties and risks for individuals. Simple daily routines, the network of relationships established with the environment, and the belief in the continuity of one's own self provide a sense of ontological security against anxiety. Young people are the age group most affected by social changes and the fastest to adapt. Those born in 2000 and later are in the process of developing their identity, understanding themselves, and adjusting to social institutions. This study aims to examine the attitudes and behaviors of Generation Z members, who are trying to find their place in society, within the context of social relations and Giddens' ontological security concept. To do so, the“ontological security scale”was applied to 614 high school students from three central districts of Kayseri using face-to-face surveys. The findings suggest that ontological security plays a key role in shaping the attitudes and behaviors of participants. The family emerges as a significant sociological institution influencing Generation Z's ontological security perceptions. The mother's reliability and presence at home are essential. Preschool education also positively impacts ontological security. Security areas like the home and private room, as well as routines, are crucial for maintaining ontological security. Disruption of routines leads to worry, consistent with Giddens' view that ontological security's opposite is not insecurity but the feeling of worry.