Total diz protezi cerrahisi uygulanan hastalarda kinezyofobi düzeyini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors affecting the level of kinesiophobia in patients undergoing total knee replacement surgery
  1. Tez No: 931975
  2. Yazar: TUBANUR YILDIZ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR CANDAŞ ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşireliği, Hareket korkusu, Kinezyofobi, Osteoartrit, Total diz protezi, Fear of movement, Kinesiophobia, Surgical nursing, Total knee replacement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırma, total diz protezi cerrahisi uygulanan hastalarda kinezyofobi düzeyini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Çalışmanın örneklemini 283 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Özellikler Formu, Kinezyofobi Nedenleri Ölçeği, Görsel Analog Skala ve Kinezyofobi Nedenleri Formu kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze toplandı. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS Version 22.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edildi. Katılımcıların %26.9'u 66-70 yaş arasında, %86.6'sı kadın, %32.9'u II. derece obez ve %51.6'sı ilköğretim mezunudur. Hastaların %62.2'sinin ek hastalığı bulunmakta, %89.4'ü fiziksel gereksinimlerinde bağımsız olup; %56.9'unun mevcut şikayetleri 1-5 yıl önce başlamıştır. Katılımcıların ameliyat sonrası anksiyete düzeyi ortalaması 39.72031.549'dur. Hastaların kinezyofobi toplam puan ortalaması 2.720±0.531, biyolojik alt boyut puan ortalaması 2.680±0.617 ve psikolojik alt boyut puan ortalaması 2.759±0.575 olarak saptandı. Kinezyofobinin başlıca nedenleri arasında ağrı korkusu (%89.0), düşme korkusu (%46.6) ve yorgunluk (%46.3) yer almaktadır. Beden kitle indeksi, eğitim durumu, ek hastalık varlığı, ameliyat öncesi fiziksel gereksinim, şikâyetlerin başlama süresi ve ameliyat sonrası anksiyete düzeyi kinezyofobi düzeyindeki değişimi açıklayan faktörlerdir. Kinezyofobiyi açıklayan nedenlerin çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre modelde yer alan bağımsız değişkenler toplam kinezyofobi düzeyindeki değişimin %33.1'ini açıklamaktadır. Baş dönmesi, düşme korkusu ve enfeksiyon gelişme korkusunun kinezyofobi düzeyindeki artışı açıklayan faktörler olduğu saptandı. Araştırma bulguları, total diz protezi cerrahisi uygulanan hastalarda kinezyofobinin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik faktörlerden de etkilendiğini göstermektdir. Bu doğrultuda kinezyofobi yönetiminde hastaların ihtiyaçları doğrultusunda multidisipliner ve bireyselleştirilmiş rehabilitasyon yaklaşımlarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted descriptively to determine the factors affecting the level of kinesiophobia in patients undergoing total knee replacement surgery. The sample consisted of 283 patients. Data were collected face-to-face by the researcher using the Descriptive Characteristics Form, Causes of Kinesiophobia Scale, Visual Analog Scale, and Causes of Kinesiophobia Form. The data obtained in the study were analyzed using the IBM SPSS Version 22.0 statistical software program. Among the participants, 26.9% were between the ages of 66 and 70, 86.6% were female, 32.9% were classified as class II obese, and 51.6% were primary school graduates. A total of 62.2% of the patients had comorbidities, 89.4% were independent in meeting their physical needs, and 56.9% had complaints that started 1–5 years prior. The mean postoperative anxiety score was 39.720±31.549. The mean total kinesiophobia score was 2.720±0.531, while the mean scores for the biological and psychological subdimensions were 2.680±0.617 and 2.759±0.575, respectively. The primary causes of kinesiophobia included fear of pain (89.0%), fear of falling (46.6%), and fatigue (46.3%). Body mass index, education level, presence of comorbidities, preoperative physical independence, duration of complaints, and postoperative anxiety level were identified as factors explaining the variation in kinesiophobia levels. According to the results of the multiple regression analysis, the independent variables included in the model explained 33.1% of the variation in total kinesiophobia level. It was determined that dizziness, fear of falling, and fear of developing an infection were factors contributing to increased levels of kinesiophobia. Kinesiophobia is an issue that requires a multidisciplinary approach, considering both physical rehabilitation and psychological factors. The research findings indicate that kinesiophobia in patients undergoing total knee arthroplasty is influenced not only by physical but also by psychological factors. Accordingly, it is necessary to develop multidisciplinary and individualized rehabilitation approaches based on the specific needs of the patients for effective management of kinesiophobia.