Dövüş sporcularında antisosyal, narsistik kişilik özellikleri ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri
Antisocial, narcissistic personality traits and symptoms of attentiondeficit hyperactivity disorder in combat athletes
  1. Tez No: 931973
  2. Yazar: İLKİZ ALPER İZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENEL ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal Kişilik Bozukluğu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Dövüş Sporları, Makyavelizm, Narsistik Kişilik Bozukluğu, Antisocial Personality Disorder, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Combat Sports, Machiavellianism, Narcissistic Personality Disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dövüş sporlarına katılım ile kişilik örüntüleri, özellikle antisosyal davranışlar, saldırganlık ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtileri arasındaki ilişkiye dair mevcut literatür sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, dövüş sporlarıyla uğraşan bireylerde kişilik özelliklerini, psikiyatrik tanı oranlarını ve DEHB belirtilerini inceleyerek, elde edilen bulguları dövüş sporu yapmayan bireylerle karşılaştırmaktır. Bu kesitsel çalışmaya, 150'si dövüş sporcusu ve 150'si dövüş sporu yapmayan toplam 300 katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcılara, Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Narsistik Kişilik Envanteri, Antisosyal Davranış Ölçeği ve Makyavelizm Ölçeği çevrimiçi yöntemlerle uygulanmıştır. Kişilik özellikleri ve DEHB belirtileri açısından iki grup arasında istatistiksel analizler yapılmıştır. Dövüş sporu yapan katılımcıların, yapmayan bireylere göre antisosyal davranışlar, fiziksel saldırganlık ve narsistik kişilik özelliklerinde anlamlı derecede daha yüksek puanlar aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, dövüş sporcularında psikiyatrik tanı oranları ve DEHB belirtileri daha yüksek bulunmuştur. Ek olarak, dövüş sporcularında kendine zarar verme ve intihar girişim oranları da kontrol grubuna kıyasla belirgin biçimde daha yüksek saptanmıştır. Çalışma bulguları, dövüş sporlarıyla uğraşan bireylerin antisosyal davranışlar ve narsistik eğilimler gibi belirli kişilik özelliklerine daha yatkın olabileceğini ve psikiyatrik bozukluklar, özellikle DEHB açısından daha yüksek risk altında olduklarını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, dövüş sporcularının ruh sağlığını korumaya yönelik müdahalelerin gerekliliğini vurgulamakta ve daha sağlıklı bir psikososyal gelişimi desteklemek amacıyla bu alanda özelleşmiş programların geliştirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Antisocial, Narcissistic Personality Traits and Symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Combat Athletes The extant literature on the relationship between participation in combat sports and personality traits, particularly antisocial behaviours, aggression, and symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), remains limited. The objective of this study was to examine the personality traits, rates of psychiatric diagnoses and ADHD symptoms in individuals who engage in combat sports, and to compare these findings with those of individuals who do not participate in combat sports. The present study employed a cross-sectional design, with 300 participants included in the analysis. The sample was composed of 150 combat athletes and 150 individuals who did not engage in combat sports. The Sociodemographic and Clinical Data Form, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, Narcissistic Personality Inventory, Antisocial Behaviour Scale, and Machiavellianism Scale were administered via an online platform. A series of statistical analyses were conducted with the objective of comparing the two groups in terms of personality traits and ADHD symptoms. The findings revealed that participants who engaged in combat sports exhibited significantly elevated scores on antisocial behaviour, physical aggression, and narcissistic personality traits in comparison to individuals who did not engage in combat sports. Additionally, the prevalence of psychiatric diagnoses and ADHD symptoms was found to be higher among combat athletes. Furthermore, the prevalence of self-harm and suicide attempts was significantly higher in the combat athlete group compared to the control group. The findings of this study suggest that individuals who engage in combat sports may be more prone to certain personality traits, such as antisocial behaviours and narcissistic tendencies, and are at higher risk for psychiatric disorders, especially ADHD. The results emphasise the need for interventions to protect the mental health of combat athletes and suggest the development of specialised programmes in this field to support a healthier psychosocial development.