Meme kanseri ve mikrobiyota arasındaki ilişkinin toksikolojik açıdan değerlendirilmesi
Toxicological evaluation of interaction between breast cancer and microbiota
  1. Tez No: 931980
  2. Yazar: SERAP ÇITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA GÜMÜŞEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mikrobiota, gastrointestinal mikrobiyal disbiyoz, estrobolom, Breast cancer, microbiota, gastrointestinal microbial dysbiosis, estrobolome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Vücutta yaşayan kommensal, simbiyotik ve patojenik olabilen mikroorganizmaların tümü için mikrobiyom ve vücudun farklı ekosistemlerinde bulunan mikroorganizma popülasyonlarını ifade etmek için de mikrobiyota terimi kullanılmaktadır. Mikrobiyotada homeostazın bozulmasıyla dizbiyozis oluşur ve denge bozulur. Mikrobiyomun bozulması, inflamatuvar, otoimmün ve malign hastalık geliştirme riski ile ilişkilidir. Patolojik bir dengesizlik olan mikrobiyal disbiyozis ile potansiyel olarak tümör gelişiminin ilişkilendirilebileceğine ve kanser tedavisine verilen yanıtlar ile kemoterapötik toksisite profillerini etkileyebileceğine işaret eden çalışmalar bulunmaktadır. Kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan meme kanseri kadınlarda kansere bağlı mortalitenin ana nedenlerinden biridir. Meme kanseri oluşumunda yaş, aile öyküsü, üreme faktörleri, östrojen ve yaşam tarzı gibi faktörlerin yanısıra mikrobiyatadaki bozulmanın da rol oynadığı son yıllarda yapılan çalışmalarda ileri sürülmektedir. Sunulan tez çalışmasında, meme kanserinin oluşumunda mikrobiyal disbiyozisin etkilerini inceleyen araştırmaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kapsamlı literatür taraması Eylül2018-Eylül 2023 tarihleri arasında Yöktez, Web of Science, Scopus, PubMed veri tabanlarında İngilizce olarak yayınlanmış çalışmalarkullanılarak yapılmıştır. Seçilen makaleler detaylı incelenmiş ve tarama sürecindeki adımlar sistematik araştırma için tercih edilen raporlama öğesinden PRIZMA protokolüne bağlı kalınarak gerçekleştirilmiştir. Meme kanseri oluşumunda mikrobiyotadaki bozulmanın da rol oynadığını; meme kanseri ve bağırsak mikrobiyal disbiyozisi arasındaki ilişkinin varlığını gösteren, bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizliklerin inflamatuar süreçleri tetikleyerek tümör oluşumunu kolaylaştırabileceğine ve bağırsak mikrobiyal disbiyozisinin meme kanseri gelişimini tetikleme ve ilerlemesini hızlandırma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden bulgular saptanmıştır. Bununla birlikte, bu ilişkinin karmaşıklığı ve neden-sonuç ilişkisinin tam olarak anlaşılamaması bu konuda daha fazla araştırmanın gerekliliğini göstermektedir. Bağırsak mikrobiyal disbiyozisinin meme kanseri riskini artırıcı etkisinin moleküler düzeyde araştırılması ve bu süreçte kritik rol oynayan mikroorganizmaların daha iyi anlaşılması meme kanseri önleme ve tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Microbiome is used to refer to all commensal, symbiotic and pathogenic microorganisms living in the body, and microbiota is used to refer to the microorganism populations found in different ecosystems of the body.Dysbiosis occurs with the disruption of homeostasis in the microbiota and the balance is disrupted. Disruption of the microbiome is associated with the risk of developing inflammatory, autoimmune, and malignant diseases. There are studies indicating that microbial dysbiosis, a pathological imbalance, may potentially be associated with tumor development and may affect responses to cancer treatment and chemotherapeutic toxicity profiles. Breast cancer, the second most common type of cancer in women, is one of the main causes of cancer-related mortality in women. Recent studies have suggested that factors such as age, family history, reproductive factors, estrogen and lifestyle, as well as deterioration in the microbiota, play a role in the development of breast cancer. In the presented thesis study, it was aimed to evaluate the studies examining the effects of microbial dysbiosis on the formation of breast cancer. A comprehensive literature review was conducted using studies published in English in Yöktez, Web of Science, Scopus, and PubMed databases between September 2018 and September 2023. The selected articles were examined in detail and the steps in the screening process were carried out by adhering to the PRIZMA protocol, which is the preferred reporting element for systematic research. Disruption in the microbiota also plays a role in the formation of breast cancer; Findings have been found showing the existence of a relationship between breast cancer and intestinal microbial dysbiosis, indicating that imbalances in the intestinal microbiota may facilitate tumor formation by triggering inflammatory processes, and that intestinal microbial dysbiosis has the potential to trigger the development and accelerate the progression of breast cancer. However, the complexity of this relationship and the lack of a full understanding of the cause-effect relationship indicate the need for further research on this subject. Investigating the effect of intestinal microbial dysbiosis on increasing breast cancer risk at the molecular level and better understanding the microorganisms that play a critical role in this process may contribute to the development of new approaches in breast cancer prevention and treatment.