Onkoloji hemşirelerinde özgeciliğin hasta savunuculuğuna etkisi
The effect of alturism on patient's advocacy in oncology nurses
- Tez No: 931981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET BAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Onkoloji, Onkoloji hemşireliği, Özgecilik, Hasta savunuculuğu, Oncology, Oncology nurses, Alturism, Patient advocacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, onkoloji hemşirelerinde özgecilik ve hasta savunuculuk kavramları arasındaki ilişkiyi inceleyerek özgecilik tutumunun hasta savunuculuğu üzerindeki etkisini göstermektir. Bu çalışma tanımlayıcı nitelikte bir çalışma olup katılımcılar Ankara'da bir Şehir Hastanesi Onkoloji Kulesi'nde çalışan hemşirelerden oluşmaktadır. Çalışma, gerekli izinler ve onaylar alındıktan sonra 350 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Veriler özgecilik ölçeği ve hemşireler için hasta savunuculuk ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin demografik bilgileri frekans ve yüzde analizleriyle hesaplanmış olup istatistiksel analizlerde korelasyon, regresyon, bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizleri (ANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre özgecilik ölçeği toplam skorlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde hasta savunuculuk ölçeğinin bir yordayıcısı olduğu görülmüştür (b= .26, t (348) = 2.83, p =.005). Özgecilik ölçeği puanları aynı zamanda hemşirelerin hasta savunuculuk puanlarındaki varyansın önemli bir kısmını da açıklamaktadır R2 = .02, F (1, 348) = 8.03, p =.005). Ayrıca, hemşirelerin mesleki özelliklerinin bireysel özelliklerine göre bu kavramlarla daha güçlü bir ilişkisi olduğu görülmüştür (p≤.03). Sonuç olarak onkoloji hemşirelerinde özgecilik ve hasta savunuculuk kavramlarının ilişkili olabileceği görülmüş olup, özgeci davranışın hasta savunuculuğunu etkileyebildiği çıkarımı yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to investigate the relationship between alturism and patient advocacy among oncology nurses and to demonstrate whether there is an effect of alturism on patient's advocacy. The current study held qualification of a descriptive study, and carried out via participation of 350 oncology nurses who works at Ankara City Hospital. Alturism and Patient Advocacy questionnaires was applied to the oncology nurses. The data was analyzed through SPSS 22.0 program. The demographic characteristics of the participants was presented by using frequency and percentage analysis; correlation, regression, independent samples t test and one way variance analysis (ANOVA) was applied for further statistical analysis. According to the results of the current study, the total score of the alturism scale was a significant predictor of the patients advocacy scale (b= .26, t (348) = 2.83, p =.005). Moreover, the score of alturism scale explained a significant amount of variance for the score of patient's advocacy scale R2 = .02, F (1, 348) = 8.03, p =.005). In addition, it was observed that the occupational qualities of oncology nurses showed a stronger relationship with alturism and patient's advocacy questionnaires than the individual characteristics of the nurses (p≤.03). Tos um up, for oncology nurses, it was exhibited in the current study that there was a connection between the concepts of alturism and patien's advocacy and the alturistic behavior might have an influence on the patient's advocacy characteristic of the nurses.