Arnica montana L. (Asteraceae) bitkisinden homeopatik yöntemlerle hazırlanmış olan homeopatik tıbbi ürünlerin, canlılar üzerindeki terapötik etkinliğinin istatistiksel olarak ölçülmesi
Statistical measurement of the therapeutic effectiveness of remedies prepared by homeopathic methods from the Arnica montana L. (Asteraceae) plant on living things
- Tez No: 931984
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVSER ŞAHPAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Homeopati, Arnica montana, Terapötik etkinlik, Homeopathy, Arnica montana, Therapeutic effectiveness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Homeopatide, tıbbi ürünlerin hazırlanmasında başlangıç materyallerinin çoğu çok seyreltik dozlarda kullanılmaktadır. Yüksek potensli bu tıbbi ürünler moleküler düzeyde herhangi bir madde içermemektedir. Homeopati konusunda eğitimi olan sağlık profesyonelleri, maddenin moleküler düzeyde kalmadığını ancak tıbbi ürünün hazırlanmasında kullanılan maddenin enerjisinin, hazırlanan homeopatik tıbbi ürün içerisinde mevcut olduğunu ve dolayısıyla kullanılan homeopatik tıbbi ürünlerin etkili olduğunu belirtmektedir. Bu ifadenin doğruluğu üzerine bilimsel bakış açısı ile yanıt bulabilmek için üzerinde akademik anlamda en fazla çalışılmış homeopatik tıbbi ürünlerden olan Arnica montana'nın hem düşük hem de yüksek potens terapötik etkinliği üzerine sistematik derleme yapılmıştır. Seçilme kriterlerini sağlayan ve kendi içerisinde homojen olan randomize kontrollü çalışmalar meta-analize dahil edilmiştir. Bu bağlamda etki büyüklüğü olarak Arnica 30D ve plasebo arasında VAS ortalama farkı kullanılmıştır. Çıkan sonuçlara göre Arnica 30D ve plasebo arasında VAS ortalama farkın anlamlı olmadığı saptanırken Arnica 30D müdahelesinin bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır (p = 0.4). Elde edilen sonuçlar Arnica 30D isimli remedinin etkisinin olmadığı şeklinde olsa bile çalışmamıza konu olan araştırmalarda homeopatinin temel felsefesi olan kişiye özel ilaç seçimi göz ardı edilmiştir. Tez konumuz ile ilgili veri tabanlarında bulunan tüm randomize kontrollü çalışmalarda deney grubundaki tüm deneklere uygulanan homeopatik tıbbi ürün tamamen aynıdır. Deney tasarımı yapılırken çalışılan semptom veya patoloji ile ilgili olarak her bir deneğin, bir homeopat hekim tarafından alınan anamnezi doğrultusunda remedisi bulunabilirse ve her bir deneğe kendi anamnezi doğrultusunda ortaya çıkan remedisi verilip kontrol grubu ile karşılaştırılırsa elde edilen sonuçlar homeopatik tıbbi ürünlerin terapötik etkinliğinin olup olmadığı konusunda daha kesin sonuçlar ortaya koyabilecektir. Bu nedenle homeopatik tıbbi ürünlerin terapötik etkinliği üzerine, deneklerin bireysel anamnezlerinin değerlendirileceği daha geniş örneklemler üzerinde ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In homeopathy, most of the starting materials for the preparation of medicinal products are used in very dilute doses. These high-potency medicinal products do not contain any substances at the molecular level. Health professionals trained in homeopathy state that the substance does not remain at the molecular level, but the energy of the substance used in the preparation of the medicinal product is present in the prepared homeopathic medicinal product, and therefore the homeopathic medicinal products used are effective. In order to find an answer to the accuracy of this statement from a scientific perspective, a systematic review was made on the therapeutic effectiveness of Arnica montana, one of the most academically studied homeopathic medicinal products, both in low and high potency. Randomized controlled studies that met the selection criteria and were homogeneous within themselves were included in the meta-analysis. In this context, the VAS mean difference between Arnica 30D and placebo was used as the effect size. According to the results, it was determined that the mean difference in VAS between Arnica 30D and placebo was not significant, and it was concluded that the Arnica 30D intervention had no effect (p = 0.4). Even though the results obtained indicate that Arnica 30D remedy has no effect, personalized drug selection, which is the basic philosophy of homeopathy, was ignored in the research subject to our study. In all randomized controlled studies in the databases related to our thesis topic, the homeopathic remedy applied to all subjects in the experimental group is exactly the same. To design the experiment, each subject should receive a remedy based on an anamnesis taken by a homeopathic physician, focusing on the syptom or pathology being studied. By comparing these subjects with a control group, the results will more clearly indicate whether the homeopathic remedies are therapeutically effective. For this reason, it is thought that further studies on the therapeutic effectiveness of homeopathic remedies are needed on larger samples in which the individual anamnesis of the subjects will be evaluated.