Kedilerde kırık olgularında D vitamini, kalsiyum, fosfor ve alkalen fosfataz değerlerinin belirlenmesi
Determination of vitamin D, calcium, phosphorus and alkaline phosphatase in cats with fractures
- Tez No: 931986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırık, Kalsiyum, D vitamini, Fosfor, Alkalen fosfataz, Fracture, Calcium, Vitamin D, Phosphorus, Alkaline phosphatase
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
KEDİLERDE KIRIK OLGULARINDA D VİTAMİNİ, KALSİYUM, FOSFOR VE ALKALEN FOSFATAZ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ Kocabaş G. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı ve kırığı bulunan kedilerde D vitamini, kalsiyum, fosfor ve Alkalen fosfataz değerleri arasında bir ilişkinin var olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan Cerrahi Kliniği'ne teşhis ve tedavi amacıyla getirilen, değişik ırk, yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığına sahip toplam 50 (n=50) kedi oluşturdu. Hayvanlar klinik ve radyografik muayene sonucunda kırık tespit edilen 30 (n=30) adet kedi kırık grubunu, herhangi bir hastalığı bulunmayan kısırlaştırma için kliniğimize getirilen 20 (n=20) adet kedi kontrol grubunu oluşturdu. Kontrol ve kırık grubundaki hayvanların muayeneleri yapıldıktan sonra V. cephalica'dan antikoagülantsız (serum) serum tüplerine 2 ml olacak şekilde kan alındı. Alınan kan örneklerinden D vitamini, ALP, fosfor ve kalsiyum değerlerine bakıldı. Bulgular: Kırık grubunda D vitamini ortalaması 22,47 ± 0,65 ng/ml, sağlıklı kontrol grubunda 21,34 ± 0,80 ng/ml olarak bulundu. Kırık grubunda kalsiyum ortalaması 4,88 ± 0,25 mg/dL, sağlıklı kontrol grubunda 4,78 ± 0,27 mg/dL, kırık grubunda fosfor ortalaması 6,92 ± 2,00 mg/dL, sağlıklı kontrol grubunda 8,99 ± 3,30 mg/dL, kırık grubunda ALP ortalaması 90,40 ± 26,73 U/L, sağlıklı kontrol grubunda 91,35 ± 28,54 U/L olarak belirlendi. Sonuç: Kırığı bulunan hayvanlar D vitamini, kalsiyum, fosfor ve Alkalen fosfataz değerleri normal değerlerde bulundu ve sağlıklı hayvanlar ile karşılaştırıldığımızda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmedi.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF VITAMIN D, CALCIUM, PHOSPHORUS AND ALKALINE PHOSPHATASE IN CATS WITH FRACTURES Kocabas G. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery, Master's Thesis, Aydın, 2024. Purpose: The aim of this study was to determine whether there is a relationship between vitamin D, calcium, phosphorus and alkaline phosphatase values in healthy and fractured cats. Materials and Methods: The study material consisted of a total of 50 (n=50) cats of different breeds, ages, sex and body weights, which were brought to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital Small Animal Surgery Clinic for diagnosis and treatment. The fracture group consisted of 30 (n=30) cats that were found to have fractures as a result of clinical and radiographic examination, and the control group consisted of 20 (n=20) cats that were brought to our clinic for sterilization without any disease. After the examination of the animals in the control and fracture groups, 2 ml of blood was collected from V. cephalica in serum tubes without anticoagulant (serum). Vitamin D, ALP, phosphorus and calcium values were analyzed from the blood samples. Findings: The mean vitamin D levels were 22.47 ± 0.65 ng/ml in the fracture group and 21.34 ± 0.80 ng/ml in the healthy control group. The mean calcium was 4.88 ± 0.25 mg/dL in the fracture group and 4.78 ± 0.27 mg/dL in the healthy control group, the mean phosphorus was 6.92 ± 2.00 mg/dL in the fracture group and 8.99 ± 3.30 mg/dL in the healthy control group, the mean ALP was 90.40 ± 26.73 U/L in the fracture group and 91.35 ± 28.54 U/L in the healthy control group. Results: Vitamin D, calcium, phosphorus and alkaline phosphatase values of animals with fractures were found to be normal and no statistically significant difference was found between the two groups when compared with healthy animals.