Ankara Etlik bölgesinde tıbbi çay olarak yaygın kullanılan bitkilerin halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
The evaluation of herbs which are used widely as medical teas in Ankara Etlik region from the point of public health
  1. Tez No: 931987
  2. Yazar: BEGÜM DOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AHMET BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aktar, fitoterapi, tıbbi bitkiler, bitkisel çaylar, Herbalist, phytotherapy, medicinal herbs, herbal teas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Disiplinlerarası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Fitoterapi uygulamaları son yıllarda doğal kaynaklara olan ilgi nedeniyle giderek artmaktadır. Fitoterapi uygulamaları içinde yer alan tıbbi çaylar da yaygın kullanımları nedeniyle sağlık açısından önemini korumaktadır. Ülkemizin değişik yörelerinde farklı kültürlere bağlı olarak birçok bitki tıbbi çay olarak kullanılmaktadır. Araştırmamızda birçok bitkinin çay olarak tıbbi amaçlı kullanıldığı dikkate alındığında, Ankara'nın göç alan yerlerinden biri olan Etlik incelemek için seçilmiştir. Bölgede seçilen aktarlar dolaşılarak, çay olarak kullanılan tıbbi bitkiler satın alınmıştır. Materyaller laboratuvarda morfolojik ve mikroskobik olarak incelenmiş ve bitkilerin binomial isimlendirilmesi yapılmıştır. Tıbbi bitkilerin üzerinde kimyasal içerikleri ve sağlık alanında taşıdıkları riskler yönünden yapılmış bilimsel yayınlar taranarak monograf halinde derlenmiştir. Daha sonra bilimsel veriler dikkate alınarak Etlik bölgesinde bölgede tıbbi çay olarak kullanılan bitkiler halk sağlığı açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Applications in phytotherapy are getting popular in recent years due to the interest of natural sources. As a part of phytotherapy, medicinal herbal teas, being widely used for medical purposes, are still maintain their importance. In different regions of our country different cultures are used many herbs as medicinal teas. In our research taking into consideration of medical usage of different herbs used as teas, Etlik region which is one of the migration places of Ankara is chosen for investigation. The herbs used as tea were bought from the selected akhtars in that region. The morphological and microbiological investigations of the materials were done in the laboratory and their binomial names were determined. The identified plants were collected as monographs after reviewing the scientific publications done for their chemical constituents and their risks on health. Considering the scientific data of the herbs which are used as medicinal teas in Etlik Region were then discussed from the point of public health.