Meme kanserlerinde moleküler suptipler ile difüzyon tensör manyetik rezonans görüntüleme ilişkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship between molecular subtips and diffusion tensor magnetic resonance imaging in breast cancer
- Tez No: 931989
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN GÖKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: DTI, Meme kanseri, aksiyal difüzyon, ADC, meme kanserinde moleküler subtipler, DTI, Breast cancer, axial diffusion, ADC, molecular subtypes in breast cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Multifokal ve multisentrik kitlerlerin hepsine veya malign kitle dışında radyolojik olarak benign kriterleri taşıyan lezyonların hepsine biyopsi yapılması maliyetli, zor, zaman alıcı, anksiyete yaratan ve bazen gereksiz bir işlemdir. Bu nedenle biyopsi yapılmamış diğer kitlelerin de radyolojik açıdan subtiplendirmede kullanılması önem arzetmektedir. Çalışmamızda meme kanserlerinin subtiplendirmesinde DTI ölçümlerin olası rolünü değerlendirmeği amaçladık. Ocak 2018-Aralık 2022 tarihleri arasında 3.0 T MRG cihazında DTI sekansının da yapılmış olan ve meme kanseri tanısı için üniversitemizde histopatolojik tanısı olan 168 hasta dahil edildi. Patolji raporuna bakılarak moleküler sınıflandırma gerçekleştirildi. Sonrasında DTI haritaları oluşturuldu. Kontrastlı imajlar ile DTI haritaları beraber değerlendirildi. Lezyonun ADC haritasında en hipointes olan ve kontrastlanan yerinden ölçüm yapıldı. Diğer DTI haritalarında ROI yerleştirilmesi ve ölçümler bilgisayar tarafından otomatik olarak gerçekleştirildi. Çalışmamızda aksiyal difüzyon ölçümlerin ortalaması luminal A, luminal B, triple negatif subtiplerde sırasıyla; 1,28, 1,13, 1,37 olarak tespit edildi. Her üç grup karşılaştırıldığında aksiyal difüzyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(p=0,024). Moleküler subtiplerin diğer DTI ölçümleri olan izometrik ADC, radiyal difüzyon, fraksiyonel ve radiyal anizotroipi değerleri ile ayırımının yapılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performing biopsies on all multifocal and multicentric lesions, or on those that radiologically exhibit benign criteria other than malignant masses, is often costly, challenging, time-consuming, anxiety-inducing, and sometimes unnecessary. Therefore, utilizing other unbiopsied masses in radiological subtyping becomes crucial. In this study, we aimed to evaluate the potential role of Diffusion Tensor Imaging (DTI) measurements in the subtyping of breast cancer. A total of 168 patients, who had undergone DTI sequences on a 3.0 T MRI device between January 2018 and December 2022, and had a histopathological diagnosis of breast cancer at our institution, were included. Molecular classification was performed based on pathology reports. Subsequently, DTI maps were generated. Contrast-enhanced images and DTI maps were evaluated together. Measurements were taken from the most hypointense and contrast-enhanced area of the lesion on the ADC map. The placement of the Region of Interest (ROI) and measurements on other DTI maps were automatically performed by the computer. In our study, the mean axial diffusion values for luminal A, luminal B, and triple-negative subtypes were found to be 1,28, 1,13, and 1,37, respectively. A statistically significant difference was observed between the axial diffusion values of the three groups (p=0,024). It was concluded that molecular subtyping cannot be achieved using other DTI measurements such as isometric ADC, radial diffusion, fractional anisotropy, and radial anisotropy values