Meme kanseri nedeniyle neoadjuvan kemoterapi almiş ve aksiller lenf nodu değerlendirilen hastalarda aksiller metastaz ve tümöral yanıt durumunun memenin moleküler subtipleriyle ilişkisi
The relationship between axillary metastasis and tumoral response status and molecular subtypes of the breast in patients who received neoadjuvant chemotherapy for breast cancer and whose axillary lymph node was evaluated
- Tez No: 754071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER PARLAKGÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, tümör alt tipi, tümör biyolojisi, patolojik yanıt, Breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, tumor subtype, tumor biology, pathologic response
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Meme kanserinin subtipleri, hastanın kliniği ve hastalığın prognozunu etkileyen parametrelerdir. Neoadjuvan kemoterapi sonrası her bir alt tipin tümöral, nodal ve total patolojik yanıtlarını bilmek meme kanserlerinde kişiselleştirilmiş ve en etkin tedavi protokolünün oluşturulması açısından çok önemlidir. Amaç: Biz bu çalışmada lokal invaziv meme kanseri hastalarında neoadjuvan kemoterapi sonrası tümör biyolojisinin tümöral tam yanıt, nodal yanıt ve patolojik tam yanıtla olan ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Lokal invaziv meme kanseri tanılı hastalarda neoadjuvan kemoterapi sonrası tümöral, nodal ve patolojik tam yanıtlarının kanser moleküler alt tipler ile ilişkisini incelemek maksadı ile retrospektif bir çalışma planlanmıştır. Çalışma, 01.01.2010-01.01.2020 tarihlerini kapsayan 10 yıllık veriler üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen toplam 103 hastanın yaş, menopoz durumu, yapılan ameliyat tipi, tümörün hangi tarafta olduğu, aksiler tutulum varlığı, nodal tutulum, T evreleme, histopatolojik tip ve alt tipler bilgileri değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Toplam 103 kadın hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Histopatolojik olarak en sık İnvaziv Duktal karsinom (%89,3) alt tipi saptanmıştır, hormon reseptör durumu itibari ile en sık ER pozitif (%73,8) ve PR pozitif (%63,1) alt tipler saptanmıştır. Moleküler subtip olarak en sık Luminal B (%36,9) ve Luminal A (%34) alt grupları saptanmış ve en sık saptanan tümör derecesi 2. derece (%57,3) olmuştur. Neoadjuvan terapi sonrası değerlendirilen kanser alt grupları arasında: en sık tümöral tam yanıtı olan alt gruplar HER2 pozitif (%47,4) ve tripple negatif (%45,5) gruplar olduğu, en sık nodal tam yanıt gösteren grupların HER2 pozitif (%47,4) ve tripple negatif (%63,6) gruplar olduğu ve patolojik tam yanıt gösteren en sık alt grupların da gene HER2 pozitif (%21,1) ve tripple negatif (%36,4) gruplar olduğu tespit edilmiştir. Perinöral invazyon (p:0,026) varlığı ve KI-67 (+)' liği (p:0,045) patolojik tam yanıtta istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Patolojik tam yanıt luminal A' da %11,42, luminal B' de %15,78, HER-2(+) de %21 ve Tripple(-) grupta ise %36,6 olarak saptanmıştır. Sonuç: Meme kanseri genetik subtipleri neoadjuvan kemoterapi sonrası gelişen tedavi yanıtları ile ilişkilidir. Meme kanserleri alt grupları arasında neodjuvan kemoterapiye en iyi tümöral, en iyi nodal ve en iyi patolojik tam yanıt veren alt grupları HER2 pozitif meme kanserleri ve tripple negatif meme kanser türleridir. Cerrahi girişim öncesi neoadjuvan kemoterapi planlanan hastalarda tedavinin kişiselleştirilmesi ve optimizasyonu için bu bilgilerin göz önünde tutulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Breast cancer subtypes are parameters that affect the clinical course and prognosis of the patient. Knowing the tumoral, nodal, and total pathological responses of each subtype after neoadjuvant chemotherapy is important to assemble a personalized and most effective treatment protocol in breast cancers. Aim: Studying the effects of tumor biology on treatment outcomes of locally invasive breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy, in terms of tumoral complete response, nodal response, and pathological complete response. Methods: A retrospective study was planned to examine the relationship between tumoral, nodal, and pathological complete responses after neoadjuvant chemotherapy and cancer biological subtypes in patients with locally invasive breast cancer. The study was conducted on 10-year data covering the dates 01.01.2010-01.01.2020. Age, menopausal status, type of surgery performed, the side of the tumor, presence of axillary involvement, nodal involvement, T staging, histopathological type, and subtypes of a total of 103 patients included in the study were evaluated. Results: A total of 103 female patients were included in the study. Histopathologically, the most common Invasive Ductal Carcinoma (89.3%) subtype was determined, the most common ER positive (73.8%) and PR positive (63.1%) subtypes were determined in terms of hormone receptor status. The most common genetic subtypes were Luminal B (36.9%) and Luminal A (34%), and the most common tumor grade was grade 2 (57.3%). Among the cancer subgroups evaluated after neoadjuvant therapy: the most common subgroups with tumoral complete response were HER2 positive (47.4%) and tripple negative (45.5%) subgroups, while the most common nodal complete response groups were observed among HER2 positive (47.4%) and tripple negative (63.6%) groups, again the most common subgroups showing pathological complete response were also HER2 positive (21.1%) and tripple negative (36.4%) subgroups. Presence of perineural invasion (p:0,026) and KI-67 positivity (p:0,045) were found to be statistically significant in pathological complete response.Pathological complete response was found to be 11.42% in luminal A, 15.78% in luminal B, 21% in HER-2 (+) and 36.6% in tripple (-) group. Conclusion: Breast cancer genetic subgroups are associated with treatment responses after neoadjuvant chemotherapy. Among the subgroups of breast cancers, HER2 positive breast cancers and tripple negative breast cancers are the best tumoral, nodal, and pathological complete responders to neoadjuvant chemotherapy. Therefore, it is essential to consider this information for the personalization and optimization of treatment in patients who are scheduled for neoadjuvant chemotherapy before surgery.