Modeling and control of a tilt-duct VTOL UAV
Hareketli kanal tipinde dikine kalkıp inebilen bir insansız hava aracının modellenmesi ve denetimi
  1. Tez No: 93202
  2. Yazar: AYCAN OKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Unmanned aerial vehicle (UAV), tilt-duct, vertical takeoff and landing (VTOL), flight mechanics, hover, stability, trim, transition, feedback, control. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz HAREKETLİ KANAL TİPİNDE DİKİNE KALKIP İNEBİLEN BİR İNSANSIZ HAVA ARACININ MODELLENMESİ VE DENETİMİ OKAN, Ayçan Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan TEKİNALP Aralık 2000, 138 sayfa Bu tezde, öncelikle yazarın da faal bir üyesi olduğu araştırma grubunun özgün bir çalışması olan, hareketli kanal tipinde yeni bir dikine kalkıp inebilen insansız hava aracı kavramı sunulmuştur. Gerçekleştirilen kavramsal tasarım çalışması özetlenmiş ve bazı geometrik ve performans karakteristikleri ilgili tablolarda verilmiştir. Tasarlanan insansız hava aracı için uçuş mekaniği denklemleri çıkarılmıştır. Doğrusal olmayan yunuslama yönündeki denklemler kullanılarak değişik uçuş bölgeleri için çeşitli trim (denge) şartları elde edilmiştir. Bu amaçla, trim (denge) şartlarını eniyileme yoluyla hesaplayan bir program geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla, dikine hareket, geçiş bölgesi ve geleneksel uçuş için trim (denge) koşullan elde edilmiştir. Doğrusal olmayan uçuş denklemleri bu noktalarda doğrusallaştınlmış ve hava aracının kararlılık çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Kök yeri grafiği vb. klasik denetim yöntemleri ve iv %c yükseköğretim kurulu DOKÜMANTASYON MERKEZİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND CONTROL OF A TILT-DUCT VTOL UAV OKAN, Aycan M. S., Depaftitnent of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan TEKİNALP December 2000, 138 pages In this thesis, first the new tilt-duct VTOL UAV concept, which is an original work of a research group where the author is an active member, is presented. The conceptual design study process carried out until now is summarized under related topics and some geometric and performance characteristics are given. Then, flight mechanics equations for this VTOL UAV are derived. Trim flight conditions at various flight regimes are obtained using these nonlinear equations. For this purpose a trim program, which finds the trim conditions by solving relevant optimization problems. Various trim conditions for hover, transition and cruise flight modes are obtained. The nonlinear equations are linearized at these trim flight conditions and the aircraft stability is investigated. The automatic flight control system designed by using classical root locus analyses as well as linear quadratic regulator design is presented: