Formation and penetration of shaped charge jet
Konik çukur imla ile jet oluşumu ve bu jet ile delmenin incelenmesi
- Tez No: 93203
- Danışmanlar: PROF. DR. R. ORHAN YILDIRIM, DOÇ. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çukur imla, Jet oluşumu, Delme, Patlayıcılarla metallerin hareket ettirilmesi vı, Shaped-Charge, Jet formation, Penetration, Explosively driven metals IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
oz KONİK ÇUKUR İMLA İLE JET OLUŞUMU VE BU JET İLE DELMENİN İNCELENMESİ ÖZEL, Serkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. R. Orhan YILDIRIM Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK Eylül 2000, 210 sayfa Bu tez çalışmasında çukur imlalarda jet oluşumundaki temel etkenler ve delme teorileri incelenmiştir. Çukur imlanın malzeme özellikleri ve jet oluşumunu etkileyen ana parametreleri, delme acısından incelenmiştir. Jet oluşumunun belirlenmesi ve hedef oluşan delik derinliğinin hesaplanması için bir bilgisayar programı gehştirilmiştir. Dış muhafaza ve koni malzemesi için 1 g/cm3 'ten 13 g/cm3 'e kadar değişen farklıyoğunluklar incelenmiştir. Aynı zamanda, altı değişik patlayıcı malzemesi dikkate alınmiştir. Çukur imlanın hedeften uzaklığının ve malzemenin jet hızına ve delmeye etkileri incelenmiştir. Boyutları belirli bir çukur imla için, patlama dalgasının patlayıcı içersindeki ilerleme şeklinin iki limit durumu kullanılarak, en büyük delme ve bu delmeye karşılık gelen çukur imla ile hedef arasındaki optimum uzaklık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMATION AND PENETRATION OF SHAPED CHARGE JET ÖZEL, Serkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. R. Orhan YILDIRIM Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK September 2000, 210 pages In this thesis, the fundamentals of the jet formation and the penetration theories for the shaped-charge are investigated. Material parameters of a shaped-charge and main parameters affecting the jet formation are examined from the penetration point of view. A computer program is developed for the determination of the jet formation and resulting penetration in targets. Different densities ranging iiifrom 1 g/cm to 13 g/cm for the case and liner materials are considered. Also, six different explosives materials are taken into account. The effects of standoff and material on the jet velocity and penetration are investigated. The maximum penetration and the corresponding optimum standoff for a given shaped-charge configuration are found by using two limiting conditions for the propagation of the detonation wave in the explosive.