Aspirasyon işleminde uygulanan göz kapama yönteminin yenidoğan ağrı düzeyine ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of the eye covering method used in aspiration procedures on neonatal pain levels and vital signs
- Tez No: 932028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Aspirasyon, Göz kapama, Yenidoğan, Aspiration, Eye covering, Newborn, Pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yenidoğan yoğun bakım ünitesi; yenidoğanların tedavilerinin yapıldığı, gerektiğinde devamlı yaşam desteği ve yoğun bakım olanaklarının sağlandığı bir birimdir. Bu alanda en sık uygulanan işlemlerden biri aspirasyon işlemidir. Bu araştırma, aspirasyon işleminde uygulanan göz kapama yönteminin yenidoğanın ağrı düzeyine ve yaşam bulgularına etkisinin incelenmesi amacı ile tek gruplu çapraz tasarımlı deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırma 30.04.2024-30.06.2024 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan bir Eğitim ve Araştırma hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve araştırma kriterlerine uyan 35 yenidoğan ile yapıldı. Araştırma verileri ebeveyn ve yenidoğen kişisel bilgi formu, yaşam bulguları değerlendirme formu, yenidoğan bebek ağrı ölçeği (NIPS), monitör, göz kapama bandı ve koronometre ile elde edildi. Yenidoğanlara yapılan aspirasyon işlemi ilk olarak klinikte uygulanan prosedürler doğrultusunda uygulandı. Bu uygulamadan iki bakım sonra aynı yenidoğanlara aspirasyon işlemi yenidoğanların gözleri siyah bandla kapatılarak yapıldı. Her iki uygulamada işlem öncesi, sırası ve sonrasında yenidoğanların vital bulguları alındı. Ayrıca NIPS ile ağrı puanları değerlendirilerek toplam ağlama sürelerine bakıldı. Aspirasyon işlemi araştırmacı tarafından yapılırken yenidoğanların ağrı değerlendirilmesi ve ağlama süreleri servis sorumlu hemşiresi tarafından alınarak kaydedildi. Yenidoğanların çoğunluğunun kız, TTN (Yenidoğanın Geçici Taşipnesi) tanılı, intravenöz katateri olduğu, aspirasyonda uygulanan kataterin 6 numara olduğu, aspirasyon işleminin oro ve nazofarengeal bölgenin her ikisinden de uygulandığı, tamamında OGS takılı olduğu, her iki uygulamada da aspirasyon işlemi öncesi, sırası ve sonrasında yenidoğanların yaşam bulgularının puan ortalamalarının benzer olduğu, göz kapama yöntemi uygulanarak yapılan aspirasyon işleminde yenidoğanların daha az süre ağladıkları ve yenidoğanların ağrı puan ortalamalarının düşük olduğu belirlendi. Sağlık profesyonellerine aspirasyon işlemi sırasında yenidoğanlara uygulanan göz kapama yönteminin ağrı düzeyini azalttığı ve ağlama sürelerini kısalttığı hakkında bilgi verilmesi ve kullanımının teşvik edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The neonatal intensive care unit is a unit where treatments for newborns are carried out, and continuous life support and intensive care facilities are provided when necessary. One of the most frequently performed procedures in this field is aspiration. This research was conducted as a single-group crossover design to examine the effect of the eye covering method used during the aspiration procedure on neonatal pain levels and vital signs. The study was carried out with 35 newborns who were treated in the neonatal intensive care unit of a training and research hospital in Istanbul, meeting the research criteria, between April 30th – June 30th, 2024. Research data were collected by using a parent and newborn personal information form, a vital signs assessment form, the Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), a monitor, an eye covering band, and a caliper. The aspiration procedure was firstly performed according to the procedures applied in the clinic. After two care sessions, the same aspiration procedure was performed with the newborns' eyes covered with a black band. Vital signs of the newborns were recorded before, during, and after the procedure in both applications. Additionally, pain scores were evaluated using NIPS, and total crying durations were assessed. While the aspiration procedure was performed by the researcher, pain assessment and crying durations were recorded by the responsible nurse of the unit. Most of the newborns were female, diagnosed with TTN, had intravenous catheters, used a size 6 catheter for aspiration, and both oro and nasopharyngeal regions were aspirated. All had OGS attached, and the mean scores of vital signs before, during, and after the aspiration procedure were similar in both applications. It was determined that newborns cried less when the eye covering method was used and had lower average pain scores. It is recommended to inform healthcare professionals that the eye covering method used during aspiration procedures reduces pain levels and shortens crying durations and to encourage its use.