Muğla eğitim aile hekimliği birimlerinde yapılan 9 aylık bebek izlemlerinde saptanan hemoglobin düzeyleri ile anne sütü alımının değerlendirilmesi
Evaluation of hemoglobin levels and breast milk intake in 9-month-old infant follow-ups conducted at muğla education family medicine units
- Tez No: 932032
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Anne Sütü, Sağlıklı Çocuk İzlemi, Bebek İzlem, Demir Eksikliği Anemisi, Family Medicine, Breast Milk, Healthy Child Follow-up, Infant Follow-up, Iron Deficiency Anemia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 9 aylık bebek izlemlerinde saptanan hemoglobin düzeyleri ile anne sütü alımının değerlendirilmesi planlanmıştır. Kapsam ve Yöntem: Muğla eğitim aile hekimliği birimlerinde yapılan 9 aylık bebek izlemlerinde saptanan hemoglobin düzeyi ile anne sütü alımının değerlendirilmesi planlanmıştır. Muğla Eğitim Aile Hekimliği Birimlerinde yapılan bebek ve çocuk sağlığı izlemleri için başvuran 9 aylık bebeklerin anne sütü alımı bilgileri ve hemoglobin değerleri Aile Hekimliği ve TC Sağlık Bakanlığı ortak veri tabanında yer almaktadır. 01 Ekim 2017-01 Ekim 2022 tarihleri arasında kayıt altına alınan bu verilere ulaşılarak retrospektif bir çalışma yapılacaktır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 367 bebeğin 202'si (%55) erkek, 165'i (%45) kız bebektir. Katılımcıların 9. ay Hb değerine göre 20'si (%5,4) anemik, 347'si (%94,6) normal Hb düzeyinde saptanmıştır. Katılımcıların 0-6 ay beslenme şekline göre 272'si (%74,1) sadece anne sütü almakta, 74'ü (%20,2) anne sütü ile ek gıdayı birlikte almakta ve 21'i (%5,7) sadece ek gıda almakta olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların 6-9 ay beslenme şekline göre 301'i (%82) anne sütüne ilave ek gıda almakta, 66'sı (%18) sadece ek gıda almakta olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların 9. Ay Hb değerlerine göre anemi varlığı ile beslenme şekilleri arasında, hem ilk 6 aylık dönemde hem de 6-9 ay arası dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu saptanmamıştır. Sonuç: Bebeklerde anemi oranlarının düşük seviyelerde kalabilmesi, 'Demir Gibi Türkiye' programı çerçevesinde tüm bebeklere ücretsiz demir desteğinin sağlanmasının, Aile Hekimliği birimlerinde yapılan bebek izlemlerinin ve ailelere demir desteği hakkında danışmanlık hizmeti verilmesinin önemini bizlere göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aims to evaluate the hemoglobin levels detected during 9- month-old infant follow-ups and the intake of breast milk. Materials and Methods: The evaluation of hemoglobin levels and breast milk intake during the 9-month-old infant follow-ups conducted in the Muğla Education Family Medicine units is planned. Data regarding the breast milk intake and hemoglobin levels of the 9-month-old infants attending the baby and child health follow-ups at the Muğla Education Family Medicine Units are available in the Family Medicine and Turkish Ministry of Health joint database. A retrospective study will be conducted by accessing this data, which was recorded between October 1, 2017, and October 1, 2022. Results: In our study, 367 infants were included, of which 202 (55%) were male and 165 (45%) were female. According to the 9th-month hemoglobin (Hb) levels of the participants, 20 (5.4%) were found to be anemic, while 347 (94.6%) had normal Hb levels. Based on the feeding pattern in the first 6 months, 272 (74.1%) of the participants were exclusively breastfed, 74 (20.2%) received both breast milk and complementary foods, and 21 (5.7%) received only complementary foods. Based on the feeding pattern between 6-9 months, 301 (82%) of the participants received both breast milk and complementary foods, while 66 (18%) received only complementary foods. No statistically significant finding was observed between the presence of anemia and feeding patterns in both the first 6 months and the 6-9 months period according to the 9th-month Hb values. Conclusion: The fact that anemia rates in infants remain at low levels highlights the importance of providing free iron supplementation to all infants within the scope of the“Iron Like Turkey”program, conducting infant follow-ups in Family Medicine units, and offering counseling services to families about iron supplementation.