Tedavi süresince bekleyen sodyum hipoklorit solüsyonunda zamana bağlı kimyasal değişimlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the time-dependent chemical alterations in sodium hypochlorite solution waited during the treatment period
  1. Tez No: 932036
  2. Yazar: ELİF BAŞTUĞ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif klor, İyodometrik titrasyon, Sodyum hipoklorit, Traube stalogmometresi, Yüzey gerilimi, Active chlorine, Iodometric titration, Sodium hypochlorite, Surface tension, Traube stalogmometer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasının amacı endodontide en sık kullanılan sodyum hipoklorit (NaOCl) solüsyonunun farklı sürelerle açıkta bekletilmesinin pH, aktif klor miktarı ve yüzey gerilim değerleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Her bir grup için 10 adet şeffaf kap içerisine 20'şer ml taze NaOCl koyuldu. 1. Grupta solüsyon bekletilmeden ölçümler yapıldı (kontrol grubu), ikinci ve üçüncü gruplarda ise NaOCl solüsyonları sırasıyla 1 ve 2 saat sürelerle açıkta bekletildikten sonra aynı ölçümler yapıldı. Tüm gruplarda pH ölçümleri için dijital pH ölçüm cihazı, yüzey gerilim ölçümleri için Traube stalogmometresi ve aktif klor içeriklerinin belirlenmesi için iyodometrik titrasyon kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizinde, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırmalar için Duncan testlerinden faydalanıldı. Solüsyonların pH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlendi (p0.05). Bir saat ve iki saat bekletilen solüsyonların pH değerlerinin taze solüsyonunkinden anlamlı düzeyde düşük olduğu; yine iki saat bekletilen solüsyonun pH'ının bir saat bekletilene göre önemli düzeyde düşmüş olduğu belirlendi (p0.05). Yüzey gerilimi değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Gruplar aktif klor miktarları açısından değerlendirildiğinde, taze örneklerle bir saat bekletilen örnekler arasında fark görülmezken (p0.05), iki saat bekletilen örneklerdeki aktif klor miktarının hem taze hem de bir saatlik örneğe göre anlamlı düzeyde artmış olduğu belirlendi (p0.05). Bu çalışma koşullarında, NaOCl solüsyonunun bekleme süresi arttıkça pH değerinin düştüğü, aktif klor miktarının arttığı, yüzey geriliminin ise değişmediği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the effect of keeping sodium hypochlorite (NaOCl) solution in open containers for different periods on pH, active chlorine content, and surface tension values. For each group, 20 ml of fresh NaOCl was put into ten open, transparent containers. In Group 1 (control group), pH, active chlorine content, and surface tension values were measured immediately without keeping the solution open. In the second and third groups, the same measurements were made after keeping the NaOCl solutions open for 1 and 2 hours, respectively. In all groups, a digital pH meter was used for pH measurements, a Traube stalagmometer was used for surface tension measurements, and iodometric titration was used to determine active chlorine contents. One-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan tests were used to analyze the data statistically. A statistically significant difference was found between the pH values of the solutions (p0.05). The pH values of the solutions kept for one and two hours were found to be significantly lower than those of the fresh solution. Again, it was determined that the pH of the solution kept for two hours decreased significantly compared to the one kept for one hour (p0.05). No statistically significant difference was found between the groups regarding surface tension values (p0.05). When the groups were evaluated in terms of active chlorine amounts, no difference was found between the fresh samples and the samples kept for one hour (p0.05), while the amount of active chlorine in the samples kept for two hours was found to be significantly higher than both the fresh and one-hour samples (p0.05). In this study conditions, it was concluded that as the waiting time of the NaOCl solution increased, the pH value decreased, the amount of active chlorine increased, and the surface tension did not change.