Diffüz büyük b hücreli lenfomalarda pozitron emisyon tomografisi (PET)-bilgisayarlı tomografi (BT) toplam metabolik tümör volümü (TMTV) ve toplam lezyon glikolizi (TLG) ölçümlerinin progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) üzerindeki retrospektif etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the retrospective impact of total metabolic tumor volume (TMTV) and total lesion glycolysis (TLG) measurements on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) in diffuse large b-cell lymphomas using positron emission tomography-computed tomography (PET-CT)
  1. Tez No: 932051
  2. Yazar: ESRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ALACACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Toplam Metabolik Tümör Hacmi, Toplam Lezyon Glikolizi, Diffuse Large B-Cell Lymphoma, Total Metabolic Tumor Volume, Total Lesion Glycolysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) hastalarında prognostik değerlendirme için kullanılmakta olan IPI'nin etkisi güncel tedaviler ile azalmaktadır. Bazal PET-CT ile değerlendirilebilen Toplam Metabolik Tümör Volümü (TMTV) ve Toplam Lezyon Glikolizi (TLG) pek çok kanser tipinde prognoz için kullanılmıştır. Bu çalışmada da DBBHL hastalarında klinik prognostik faktörler ile başlangıç evreleme FDG PET/BT'de elde edilen TMTV ve TLG ölçümlerinin genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım üzerine olan etkilerinin araştırılmasını amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01/01/2015 – 31/12/2023 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Kliniğinde Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) tanısı ile takip ve tedavi edilen,18 yaş üstü, daha önce herhangi bir solid ya da hematolojik malignite öyküsü olmayan, tedavi öncesi evreleme için F-18 FDG PET/BT taraması yapılmış olan 92 hastanın klinik, demografik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak değerlendirildi. TMTV ve TLG'nin OS ve PFS'yi etkileyebilecek eşik değerleri ROC analizi yapılarak belirlendi. Bulgular: Hastaların demografik, klinik, patolojik, laboratuvar ve F-18 FDG PET/BT görüntüleme parametreleri retrospektif olarak incelendi. ROC analiz ile hesaplanan MTV=120,85 cm³ değeri ile ve TLG=1184,50 değerlerinin PFS üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Eşik değerinin üzerindeki değerlerde PFS daha kısaydı (MTV: 93,36 ay x 66,18 ay, p=0,011; TLG: 95,56 ay x 66,18 ay, p=0,005). SUVmax, TMTV, TLG değerlerinin yaşamını yitiren hastalarda yaşayanlara göre daha yüksek olduğu, ROC analizi ile hesaplanan MTV 110 cm³ değerinin OS üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. MTV 110 cm³ üzeri olguların ortalama sağkalım süresi düşük olanlardan daha kısaydı. (MTV: 98,64 ay x 74,81 ay; p=0.05). ECOG performans durumu, IPI skorunun genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım açısından anlamlı olduğu, hemoglobin ve albümin değerinin düşüklüğünün genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım açısından anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: DBBHL hastalarında tanı anındaki PET-BT TMTV ve TLG değerleri PFS üzerinde anlamlı etkiye sahip olup, klinik risk skorlamaları ile birlikte kullanılmaları tedavinin ve takibin bireyselleştirmesine daha iyi olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The estimation ability of treatment failure of IPI, which is used for prognostic evaluation in patients with diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL), is decreasing with current treatments. Total Metabolic Tumor Volume (TMTV) and Total Lesion Glycolysis (TLG), which can be evaluated with baseline PET-CT, are used for prognosis in many types of cancer. This study aimed to investigate the effects of clinical prognostic factors and TMTV and TLG measurements obtained in initial staging FDG PET/CT on overall survival and progression-free survival in patients with DLBCL. Materials and Methods: The clinical, demographic and laboratory data of 92 DLBCL patients followed up and treated at Dokuz Eylül University Hematology Clinic between 01/01/2015 and 31/12/2023, who were over 18 years of age, had no previous history of solid or hematological malignancy, and underwent F-18 FDG PET/CT scan for staging before treatment were evaluated retrospectively. The threshold values of TMTV and TLG affecting the best survival were determined by ROC analysis. Results: The demographic, clinical, pathological, laboratory and F-18 FDG PET/CT imaging parameters of the patients were examined retrospectively. The effects of MTV=120.85 cm³ and TLG=1184.50 calculated by ROC analysis on progression-free survival (PFS) were found to be statistically significant (MTV: 93,36 months x 66,18 months p=0.011, TLG: 95,56 months x 66,18 months p=0.005). SUVmax, TMTV, TLG values were higher in deceased patients than in surviving patients, and the effect of MTV 110 cm³ calculated by ROC analysis on OS was found to be statistically significant. Life expectancy of cases with MTV over 110,5 cm³ was shorter than those with lower MTV (MTV: 98,64 months x 74,81 months; p=0.05). ECOG performance status, IPI score were found to be significant in terms of overall survival and progression-free survival, and low hemoglobin and albumin values were were also significant for both OS and PFS. Conclusion: In DLBCL patients, baseline PET-CT TMTV and TLG values at the time of diagnosis have a significant effect on PFS, and their use together with clinical risk scores will better enable individualization of treatment and follow-up.