Hazır giyim tedarik zincirinin yaşam döngüsü değerlendirmesi ile irdelenmesi
Evaluation of ready- wear supply chain by life cycle assessment
- Tez No: 932062
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ZİYA ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Lojistik, Yeşil Lojistik, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, YDD, GaBi, Sustainable Logistics, Green Logistics, Sustainable Supply Chain Management, Life Cycle Assesment, LCA, GaBi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde hazır giyim moda anlayışının popüler kültürden etkilenmesi, sadece mevsimsel değil neredeyse haftalık olarak değişmesi hızlı moda olarak tanımlanmaktadır. Hızlı moda anlayışı beraberinde hızlı üretimi ve ürünün lojistiğinin olabildiğince hızlı şekilde yapılmasını da gerekli hale getirmiştir. Hazır giyim sektöründe tedarikçi seçim kriterlerinde öncelik ucuz ve hızlı olmasıdır. Sürdürülebilirlik genellikle bu iki kriterden sonra gelmektedir. Bu durum çok fazla atık oluşmasına, karbon salınımına ve çevre kirliğine neden olmaktadır. Hazır giyim lojistiğinin sürdürülebilir olmasının karbon salınımını ne kadar azaltacağının belirlenmesi için yapılan bu çalışmada GaBi yazılımı kullanılarak yaşam döngüsü değerlendirmesi (YDD) yapılmış hazır giyim lojistik faaliyetlerinin çevresel etkisi değerlendirilmiştir. Hızlı olmak adına tercih edilen az miktarda hızlı şekilde ürün gönderim yöntemi olan kargo uçak kullanımının çevresel etkisinin en fazla olduğu görülmüştür. Çıkan sonuçlar doğrultusunda alınabilecek önlemler sayesinde sürdürülebilir lojistik yöntemleri kullanmak, hazır giyim lojistiğinden kaynaklanan karbon salınımını minimize etmek sektörel anlamda çevre kirliğinin azaltılması gerektiği yönünde bir farkındalık kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of ready-to-wear fashion is defined as fast fashion, which is influenced by popular culture and changes not only seasonally but almost weekly. The concept of fast fashion has also necessitated fast production and sale of the product as quickly as possible. In the ready- to-wear sector, the priority in supplier selection criteria is cheapness and speed. Sustainability usually comes after these two criteria. This situation causes a lot of waste, carbon emissions and environmental pollution. In this study, which was conducted to determine how much sustainable ready-to-wear logistics will reduce carbon emissions, the environmental impact of ready-to-wear logistics activities was evaluated using the GaBi software and life cycle assessment (LCA). It was observed that the use of cargo aircraft, which is a fast product shipment method preferred in small quantities in order to be fast, has the highest environmental impact. Thanks to the measures that can be taken in line with the results, the use of sustainable logistics methods and the minimization of carbon emissions originating from ready-to-wear logistics will increase awareness in the sector about the siginificance of reducing environmental pollution.