Edirne'nin agro ekolojik alt bölgelerinde desteklenen tarımsal ürünlerin su ihtiyaçları
Water needs of supported agricultural products in Edirne's agro ecological sub-regions
- Tez No: 932077
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İSTANBULLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Edirne, Agro Ekoloji, Destekleme, Bitki Su Tüketimi, Sulama Suyu İhtiyacı, Edirne, Agro Ecology, Support, Evapotranspiration, Irrigation Water Requrement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bitki su tüketimleri, sulama projelerinin en temel verilerini ve sulama uygulamalarının en önemli unsurlarını teşkil ederler. Büyük sulama sistemlerinin yatırım maliyetleri çok yüksektir ve bu sistemlerin tasarımında gerçekçi parametrelerin dikkate alınması, yapılacak yatırımdan beklenen faydanın sağlanmasında büyük bir öneme sahiptir. Bu parametrelerin en önemlileri arasında bitki su tüketimi, bitki deseni, su kaynaklarının özellikleri, iklim, toprak, hidrolojik ve topoğrafik özellikler ile sosyo-ekonomik yapı sayılabilir. Bir sulama projesi ne kadar büyük bir alana hizmet götürürse götürsün, gerek kanal kapasiteleri, gerekse sulanacak alan hesaplamalarında bitki su tüketimi değerlerine ihtiyaç duyulur. Bu çalışmada; tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşması, desteklenmesi, örgütlenmesi, ihtisaslaşması, entegre şekilde yürütülerek tarım envanterinin hazırlanmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Edirne ilinin 4 farklı agro ekolojik alt bölgesinde, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'nin ilçe bazlı olarak uygulanan mevcut üretim planlamasındaki ürünler ve muhtelif göstergeler ile bölge su kaynaklarının yeterliliği sorgulanmıştır. İlin arazi varlığı ve iklim verileri ile su kaynakları dikkate alınarak belirlenen 4 farklı agro ekolojik alt bölgesinde desteklenen tarım ürünlerinin bitki su tüketimleri ve sulama suyu ihtiyaçları ile toplam ekiliş alanları için gerekli mevsimsel su miktarları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Plant water consumption constitutes the most basic data of irrigation projects and the most important elements of irrigation practices. The investment costs of large irrigation systems are very high, and taking realistic parameters into account in the design of these systems is of great importance in ensuring the expected benefit from the investment. The most important of these parameters include plant water consumption, plant pattern, characteristics of water resources, climate, soil, hydrological and topographic features and socio-economic structure. No matter how large an area an irrigation project serves, plant water consumption values are needed in both canal capacities and irrigated area calculations. In this study; It is aimed to concentrate, support, organize and specialize agricultural production in areas suitable for its own ecology, and to contribute to the preparation of the agricultural inventory by carrying out it in an integrated manner. In 4 different agro-ecological sub-regions of Edirne province, the adequacy of the region's water resources was questioned with the products and various indicators in the current production planning of the Turkey Agricultural Basins Production and Support Model applied on a district basis. Determined by taking into account existing land availability, climate data and water resources of the province plant water consumption and irrigation water needs of agricultural products supported in 4 different agro-ecological subregions and the amount of water required for the total cultivated areas were calculated.