İnvaziv meme karsinomlarında FOXC1 ekspresyon profili ve prognostik parametreler ile ilişkisi
FOXC1 expression profile in invasive breast carcinomas and its relationship with prognostic parameters
- Tez No: 932104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Meme karsinomu, Triple negatif meme kanseri, FOXC1, Breast carcinoma, Triple negative breast cancer, FOXC1
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Kadın popülasyonun en sık karşılaşılan kanser türü olan invaziv meme kanserlerinde FOXC1'in moleküler alt tiplerdeki immünohistokimyasal ekspresyon profilini tespit etmek ve sonuçları tümör infiltre eden lenfositleri (TIL) de içeren klinikopatolojik prognostik parametrelerle karşılaştırarak FOXC1'in tanıya katkısı ile birlikte tedaviye etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda lumpektomi ve çeşitli mastektomi uygulanan eksizyon materyallerinden invaziv meme karsinomu tanısı alan 122 adet olgu dâhil edilmiştir. Olgulara immünohistokimyasal olarak FOXC1 antikoru uygulandı. FOXC1 %1'den fazla nükleer ekspresyonu pozitif olarak kabul edildi. FOXC1'in moleküler alt tiplerdeki ekspresyon profili ve prognostik parametreler arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 122 olguda FOXC1 ekspresyonu ile ER, PR, HER2 arasında istatistiksel anlamlı negatif ilişki bulundu. Meme karsinomunda farklı moleküler alt tiplerin incelenmesinde, triple negatif alt tipe ait olgularda anlamlı şekilde daha fazla FOXC1 ekspresyonu elde edildi. Nükleer ve histolojik derece, Ki67 düzeyi, hastalığın evresi, genel TIL ve CD4+ lenfosit yoğunluğu ile FOXC1 arasında istatistiksel anlamlı pozitif ilişki saptandı. FOXC1 ekspresyonu ile hasta yaşı, tümör çapı, histolojik tip, lenfovasküler invazyon, eşlik eden in situ komponent varlığı, lenf nodu metastazı, pT evresi, pN evresi ve CD8+ lenfosit yoğunluğu arasında ilişki bulunamadı. Sonuçlar: İnvaziv meme kanserlerinin moleküler alt tiplemesine göre FOXC1'in triple negatif meme kanserlerinde daha yüksek oranda eksprese edildiği, hormon reseptörleri ve HER2 ile negatif korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir. FOXC1 ile yüksek TIL arasında da anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan FOXC1 ile agresif davranış ile ilişkili olan yüksek proliferasyon indeksi, yüksek tümör derecesi ve hastalığın evresi ile anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde yüksek FOXC1 ekspresyonunun agresif davranış sergileyebileceği ve kötü prognoz açısından öngörücü bir belirteç olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca FOXC1 ile TIL arasındaki anlamlı ilişki FOXC1'in gelecekte immünoterapilere yanıt için öngörücü bir belirteç olabileceği ve hastalarda kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarında kullanılabileceği fikrini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the expression profile of FOXC1 in molecular subtypes of invasive breast cancer, the most common cancer type in the female population, and to investigate the contribution of FOXC1 to diagnosis and its effect on treatment by comparing the results with clinicopathological prognostic parameters including tumour infiltrating lymphocytes (TIL). Materials and Methods: In our study, 122 cases of invasive breast carcinoma diagnosed from excision specimens including lumpectomies and various mastectomies were included. FOXC1 antibody was applied immunohistochemically to the specimens, and more than 1% nuclear expression of FOXC1 was accepted positive. The relationship between FOXC1 expression profile in molecular subtypes and prognostic parameters was analysed. Results: A statistically significant negative correlation was found between FOXC1 expression with ER, PR and HER2 in the 122 cases. In the analysis of different molecular subtypes in breast carcinoma, FOXC1 expression was significantly higher in triple-negative subtype. A statistically significant positive correlation was observed between FOXC1 expression with nuclear grade, histological grade, Ki67 index, tumor stage, overall TIL density and CD4+ lymphocyte density. No correlation was found between FOXC1 expression with patient age, tumor size, histological type, lymphovascular invasion, accompanying in situ component, lymph node metastasis, pT stage, pN stage and CD8+ lymphocyte density. Conclusions: FOXC1 expression was found to be higher in triple-negative breast cancers compared to other molecular subtypes, and FOXC1 expression was negatively correlated with hormone receptors and HER2. A significant relationship was also found between FOXC1 expression and higher TIL levels. On the other hand, FOXC1 was significantly associated with high proliferation index, high grade tumour and clinical stage, which are associated with aggressive behaviour. These findings suggest that high FOXC1 expression may indicate aggressive behaviour and may be a predictive marker for poor prognosis. Furthermore, the significant correlation between FOXC1 and TILs suggests that FOXC1 could serve as a predictive marker for immunotherapy response and may be used in personalised treatment approaches in the future.