Atrofik dişsiz maksilla ve bruksizme sahip hastanın protetik rehabilitasyonunda kullanılan subperiostal implantlardaoluşan stresin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress in subperiosteal implants used in prostheticrehabilitation of a patient with atrophic edentulous maxilla and bruxism by finite element analysis
- Tez No: 932134
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF EMES
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: bruksizm, iki parça subperiostal implant, tek parça subperiostal implant, titanyum subperiostal implant, PEEK subperiostal implant, bruxism, two-piece subperiosteal implant, one-piece subperiosteal implant, titanium subperiosteal implant, PEEK subperiosteal implant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu uzmanlık tezinin amacı bruksizm tanılı hastalarda subperiostal implant tasarımlarının ve malzemelerinin klinik kullanım öncesinde uygunluğunun değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Cavood-Howell sınıf V hastanın tomografi verileri kullanılarak maksillanın matematiksel modeli oluşturulmuştur. Model üzerine tek ve iki parça olmak üzere iki subperiostal implant tasarlanmıştır. Subperiostal implantlarda titanyum (Ti) ve polietereterketon (PEEK) materyalleri kullanılmıştır. Normal oklüzal kuvvetleri simüle etmek için vertikal yönde santral dişin insizal kenarına 50 N ve birinci molar dişin fossasına 150 N kuvvet çift taraflı olarak uygulanmıştır. Oblik kuvvetler ise birinci molar dişin fossasına 30° açı ile 100 N olarak uygulanmıştır. Patolojik oklüzal kuvvetleri simüle etmek için vertikal yönde santral dişin insizal kenarına 200 N, birinci molar dişin fossasına 600 N kuvvet çift taraflı uygulanmıştır. Oblik kuvvetler ise birinci molar dişin fossasına 30° açı ile 400 N olarak uygulanmıştır. Bulgular: İmplantlarda oluşan von Mises stres değerleri karşılaştırıldığında tek parça subperiostal implant sistemlerinin, iki parçalı sistemlere kıyasla daha yüksek von Mises stres değerlerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ti kullanılan modellerde, PEEK kullanılan modellere kıyasla daha düşük von Mises stres değerleri gözlemlenirken, oblik kuvvetler vertikal kuvvetlere göre daha yüksek von Mises stres değerleri oluşturmuştur. Kemikte oluşan stres değerleri karşılaştırıldığında iki parça implant sistemi daha yüksek stres değerlerine neden olmuştur. Materyaller karşılaştırıldığında ise PEEK materyalinde Ti materyaline oranla kemikte daha düşük stres değerleri gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmada, en yüksek von Mises değeri patolojik oblik kuvvet altında tek parça PEEK malzeme kullanılan implantta gözlemlenmiştir. Ti materyalinden tasarlanan subperiostal implantın bruksist ve bruksizmi olmayan hastalarda uygulanabileceği sonucuna varılmıştır. PEEK subperiostal implantın ise bruksizmi olmayan hastalarda uygulanabileceği ancak bruksist hastalarda plastik deformasyona uğrayacağı için kullanılamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to evaluate the suitability of subperiosteal implant designs and materials prior to their clinical use in patients with bruxism. Materials and Methods: In our study, a mathematical model of the maxilla was created using the tomography data of a Cavood-Howell class V patient. Two subperiosteal implants, one and two pieces, were designed on the model. Titanium (Ti) and polyetheretherketone (PEEK) materials were used in the subperiosteal implants. To simulate normal occlusal forces, force of 50 N was applied bilaterally to the incisal edge of the central tooth and 150 N to the fossa of the first molar in the vertical direction. Oblique forces of 100 N were applied at a 30° angle to the fossa of the first molar. To simulate pathologic occlusal forces, a force of 200 N was applied bilaterally to the incisal edge of the central tooth and 600 N to the fossa of the first molar in the vertical direction. Oblique forces of 400 N were applied at a 30° angle to the fossa of the first molar. Results: Comparison of the von Mises stress values of the implants showed that one- piece subperiosteal implant systems had higher von Mises stress values compared to two- piece systems. Lower von Mises stress values were observed in models using Ti compared to models using PEEK, while oblique forces generated higher von Mises stress values than vertical forces. When the stress values in the bone were compared, the two- piece implant system caused higher stress values. When the materials were compared, lower stress values were observed in PEEK material compared to Ti material. Conclusion: In the study, the highest von Mises value was observed in the implant using a single piece of PEEK material under pathological oblique force. It was concluded that the subperiosteal implant designed from Ti material can be used in patients without bruxism and bruxism. It was concluded that the PEEK subperiosteal implant can be used in patients without bruxism, but cannot be used in bruxist patients because it will undergo plastic deformation.