Çok sayıda sistemik hastalığı olan bireylerin periodontal dokularının değerlendirilmesi
Assessment of periodontal tissues in individuals with multiple systemic diseases
  1. Tez No: 932163
  2. Yazar: BUŞRA KAŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ÇİÇEK, DOÇ. DR. ABDULSAMET TANIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik hastalıklar, Periodontal hastalıklar, Polifarmasi, Systemic diseases, periodontal diseases, Polypharmacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız bireylerdeki mevcut hastalıkların niceliksel olarak artışının periodontal dokular üzerindeki yansımasını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Adıyaman Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Periodontoloji kliniğine başvuran 40 yaş üzeri sistemik hastalığı olmayan, mevcut bir adet sistemik hastalığı olan ve birden fazla sistemik hastalığı olan 90 birey çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan gönüllü bireylerden gingival indeksi, plak indeksi, sondlama cep derinliği, klinik ataçman kaybı olmak üzere rutin klinik periodontal ölçümleri alındı. Bulgular: Çalışmaya katılanların % 53'ü erkek ve % 47'si bayandır. Sistemik hastalığı olmayan bireylerin yaş ortalaması 53,87±7,54, tek sistemik hastalığı olan bireylerin yaş ortalaması 56,73±6,86 ve çoklu sistemik hastalığı olmayan bireylerin yaş ortalaması 59,07±8,28 olduğu görülmüştür. Çoklu sistemik hastalığı olan bireylerin sondalanabilen cep derinliği ve klinik ataçman kaybı değerleri diğer gruplardan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arasında, gingival ve plak indeks değerlerinde ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Bireydeki mevcut sistemik hastalık sayısının artışının periodontal dokularda meydana gelen yıkımın şiddetiyle ilgili olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Many studies have been conducted to explain the impact of systemic diseases on the health of periodontal tissues. Our study aims to evaluate the reflection of the quantitative increase in existing diseases in individuals on periodontal tissues. Material And Method: A total of 90 individuals aged 40 and above, without any systemic diseases, with one existing systemic disease, and with multiple systemic diseases, were included in the study conducted at the Periodontology Clinic of Adıyaman University Faculty of Dentistry. Routine clinical periodontal measurements including gingival index, plaque index, probing pocket depth, and clinical attachment loss were obtained from the voluntary participants included in the study. Results: It was observed that the average age of individuals without any systemic diseases who participated in the study was 53.87, the average age of individuals with a single systemic disease was 56.73, and the average age of individuals with multiple systemic diseases was 59.07. The probing pocket depth values of individuals with multiple systemic diseases were measured higher than the other groups. The clinical attachment loss values were also calculated to be higher in individuals with multiple systemic diseases compared to other groups. Gingival index and plaque index values did not show a significant difference among the groups. Conclusion: It has been determined that an increase in the number of existing systemic diseases in individuals may be related to the severity of destruction occurring in periodontal tissues.