Çocukların ve velilerinin yüzme sporunu tercih etme nedenleri ile antrenman performansı algısının incelenmesi
Investigation causes of preferred practice of swimming sports and their perception of training performance in children and their parents
- Tez No: 932198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Spor Beklentisi, Antrenman Algısı, Sporcu Veli Görüşleri, Swimming, Sports Expectations, Training Perception, Athlete Parents' Opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tezin amacı, yüzme branşının tercih edilme nedenlerinin çocuklar ve velileri açısından karşılaştırılmasıdır. Yüzmenin çocukların bu spora olan ilgi düzeyinin ve antrenman algısının üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Tez çalışmasına İstanbul bölgesinde faaliyet gösteren iki spor kulübünde düzenli yüzme antrenmanı yapan 10- 15 yaş aralığında toplam 60 sporcu ve bu sporcuların velileri gönüllü olarak katılım göstermiştir. Tüm katılımcılara“Türk Sporcularının Spordan Beklentileri ve Spora Yönelten Unsurlar”anketi ve“Yüzme Becerileri Öz Değerlendirme Ölçeği”kullanılmış, beş ana soru ve alt maddelerine uygun cevaplama yapmaları istenmiştir. Yüzme sporuna ait beklentiler ve yüzme antrenmanı beceri düzeyi hakkındaki bulguların çocuklar ile velilerinde benzer olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). İstatistik analizlerde katılımcıların cinsiyet dağılımına göre benzer yanıtlar verdiği anlaşılmıştır (p>0,05). Çocukların ve velilerinin yüzmeyi tercih etmesinde en büyük etkinin anne, baba ve kardeş kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların yüzme branşına yönelme nedenleri“iyi bir sporcu olmak ve hayatını spor yaparak kazanmak”, velilerinin ise“sağlıklı olmak ve sağlığını korumak”olduğu bulunmuştur. Katılımcılara göre sporcular en iyi suya ayaküstü atlayabilme becerisine, velilerine göre en başarılı oldukları yüzme becerisi su üstünde sabit durabilmektir. Katılımcıların en fazla zorlandığı stil kelebek yüzmedir. Sporcular ile velilerinin yüzme sporunu tercih etme nedenleri ve antrenman algılarının benzerlik gösterdiği anlaşılmıştır (p>0,05). Sonuç olarak yüzme sporuna ait beklenti ve beceri düzeylerinin tespitinde sadece sporcuların veya sadece velilerinin görüşlerinin alınması yeterli olabilir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims, to compare the reasons why children and their families choose swimming. The aim was to investigate the effect of swimming on children's interest level in this sport and their perception of training. The thesis study was conducted in two sports clubs operating in the Istanbul region. A total of 60 athletes between the ages of 10-15 who regularly do swimming training and their parents participated voluntarily.“The Factors Directt to the Branches of Turkish Athletes and Their Expectations”survey and the“swimming skills self-assessment scale”were used for all participants. They were asked to answer the five main questions and their sub-items appropriately. It has been determined that the findings regarding swimming sports expectations and swimming training skill levels are similar in children and their parents (p>0,05). Statistical analysis revealed that participants have similar responses based on gender distribution (p>0,05). It has been determined that the biggest influence on children and their parents' preference for swimming comes from their mothers, fathers and siblings. It was found that the reasons why the athletes turned to swim were“to be a good athlete and earn their living by doing sports”and the reasons why their parents said,“to be healthy and protect their health”. According to the participants, the athletes are best at diving into the water with their feet up, and according to their parents, their most successful swimming skill is staying steady on the water. The most challenging style for participants is butterfly swimming. It was understood that the reasons why athletes and their parents prefer swimming and their perceptions of training are similar. As a result, it may be sufficient to obtain only the opinions of the athletes or their parents in determining the expectations and skill levels of the sport of swimming.