Siber güvenlikte uluslararası işbirliği sorunu
The problem of international cooperation in cyber security
  1. Tez No: 932221
  2. Yazar: BURAK DORUKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKER KOCADAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, İşbirliği, Güvenlik İkilemi, ABD, Çin, Rusya, Cyber Security, Cooperation, Security Dilemma, USA, China, Rusia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnternetin küresel doğası ve bilgisayar ağlarıyla ilgili çok sayıda güvenlik sorunu; günlük yaşamda, iş dünyasında ve devlet yönetiminde internet teknolojilerine olan insan bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda, günümüzde siber güvenlik konusunun küresel bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Birçok devlet, savunma ve saldırı siber yetenekleri olan askeri birimler oluşturma problemiyle karşı karşıya kalmıştır. Ancak, ülkeler siber suç tehdidini azaltmak ve dünya genelinde siber güvenliği teşvik etmek için diplomatik alanda sınırlı çaba göstermektedir. Özellikle, yirmi birinci yüzyılın küresel güçleri olan ABD, Çin, ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülke son zamanlarda siber saldırı, hack ve casusluk sorunları yüzünden birbirleriyle karşı karşıya kalmışlardır. Siber güvenlik, Uluslararası İlişkiler disiplininin en önemli ve çalışmaların giderek arttığı alanlarından biri haline gelmiştir. Son yıllarda“siber”terimi uluslararası güvenlik sözlüğünde en sık rastlanan terimlerden biridir. Anket sonuçları ve kamuoyunun konuya tepkisi, siber tehditlerin uluslararası gündemdeki kritik tehditlerden biri olduğunu, ancak bilim insanlarının bu çerçevenin etkilerini ve araştırmaları yönlendirecek potansiyel teorik bakış açılarını ciddi bir şekilde ele almakta zorlandıklarını göstermektedir. Çalışma,“Siber Güvenlikte Uluslararası İşbirliği Mümkün mü ?”araştırma sorusuna cevap aramak için yapılmıştır. Çalışma, hem uluslararası hem de ulusal çıkar perspektifi temellerinin genelleştirilmiş analizini, bu konudaki mevcut görüşleri, literatürde yer alan geçmiş çalışmaları ve yaklaşımları kullanarak; siber alanda uluslararası işbirliğinin ve evrensel bir mekanizma geliştirmenin olanaklılığı üzerine kavramsal olarak bir bakış açısı sunmaktadır. Bu alanda var olan aktörlerin davranışları, siber uzayın yapısı, geçmişte yaşanan olaylar ve devletlerin işbirliği yapma aşamasında karşılaştığı sorunlar analiz edilerek, normların kavramsallaştırılmasıyla ilgili alandaki etik durumun değerlendirilmesiyle çalışma sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The global nature of the Internet and many security issues related to computer networks; considering the human dependence of internet technologies in daily life, business and state administration, today, cyber security is a global problem. Many states have faced the problem of creating military units with defense and offensive cyber capabilities. However, countries are making limited efforts in the diplomatic field to reduce the threat of cybercrime and promote cyber security around the world. In particular, many countries, particularly the USA, China, and Russia, the global powers of the twenty-first century, have recently faced each other because of cyberattack, hacking and espionage issues. Cyber security has become one of the most important disciplines of the International Relations discipline and has become increasingly important. In recent years, the term“cyber”is one of the most common terms in the international security dictionary. The results of the survey and the public's response to the issue are that cyber threats are one of the critical threats on the international agenda, however, it shows that scientists have difficulty in addressing the effects of this framework and the potential theoretical perspectives to guide research. The study was conducted to seek an answer to the research question is ''Is lnternational Cooperation Possible in Cyber Security?'' The study uses a generalized analysis of the basics of both international and national interest perspective, the current views on this subject, past studies and approaches in the literature; it provides a conceptual perspective on the possibility of international cooperation in the cyber area and the development of a universal mechanism. The behavior of the existing actors in this field, the structure of cyber space, past events and the problems encountered by the states in the process of cooperation are analyzed and the work ends with the evaluation of the ethical situation in the field related to the conceptualization of norms.