Degradation and gupression behaviour of soft rockfills
Yumuşak kaya dolgularının ufalama ve sıkışma özellikleri
  1. Tez No: 93224
  2. Yazar: AZİZ GÖKHAN ÇAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak kaya dolgular, Sıkışma, Ufalanma, Grafit Şist, Grovak VI, Soft Rockfills, Compressibility, Degradability, Graphite Schist, Graywacke IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz YUMUŞAK KAYA DOLGULARININ UFALANMA VE SIKIŞMA ÖZELLİKLERİ Çakan, Aziz Gökhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Orhan Erol Ocak 2000, 125 sayfa Son zamanlarda baraj ve yol projelerinde dolgu kullanımının oldukça artmış olması, geçmiş yıllarda kullanımı sakıncalı bulunan yumuşak kaya ve sert toprak gibi dolgu malzemelerinin kullanımının gerekliliği sonucunu doğurmuştur. Bu tezde iki ayrı yumuşak kayanın ufalanma ve sıkışma özellikleri incelenmiştir. İlk malzeme İzmir-Çeşme Otoyolu dolgularından elde edilmiş grafit şist, ikincisi de Eskişehir Devlet Yolunu Beytepe Kampüsüne bağlayan yoldan alınmış grovak numuneleridir. Bu amaçla, her iki malzemeden hazırlanan numuneler üzerinde büyük ölçekli ödometre deneyleri yapılmıştır. Boşluk oranlan, hacimsel sıkışma katsayısı ve uygulanan yükler arasındaki ilişkiler tİü's^O YÜKSEKÖĞRETİM KDRÜLü.Kbelirlenmiştir. İnce malzeme oranının ufalanma ve sıkışma davranışları üzerindeki etkisi değişik kum yüzdesi içeren grovak numuneleri hazırlanarak incelenmiştir. Aynı zamanda kompaksiyon ve yüklemeye bağlı ufalanmaları belirlemek için, numunelerin kompaksiyon ve yükleme sonrası dane dağılımları incelenerek tane ezilme katsayıları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEGRADATION AND COMPRESSION BEHAVIOUR OF SOFT ROCKFILLS Çakarı, Aziz Gökhan M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Orhan Erol January 2000, 125 pages The volume of fills have grown exponentially in recent years, mainly due to their use in dams and transportation networks. Therefore, the materials which were rejected in the past years, had begun to be used in such works. Those materials were soft rocks and hard soils. The compressibility and degradability characteristics of two different types of soft rock were investigated in this thesis. The first material to be tested was graphite schist obtained from the embankment fill of İzmir-Çeşme Motorway and the second one was graywacke, which was obtained from the road joining the Eskişehir-Ankara State Highway to Hacettepe University Beytepe Campus. For this purpose, large scale m tC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİoedometer tests were performed on the samples of each material, and the gradations of samples were determined to investigate the degradability of the material. The relationships between void ratio, coefficient of volume compressibility and axial stresses applied were evaluated for each material. For the graywacke samples, the effects of fine percent on the degradation and compression behaviour of the material is also investigated by designing samples having different sand percentages. Particle breakage values were determined with the use of gradations of the samples obtained after compaction and loadings, to evaluate the amount of the degradation due to compaction and compression.