Polymerization and polymer characterization of acrylate monomers used as denture base material
Kaide plağı olarak kullanılan akrilik monomerlerin polimerizasyonu ve polimer karakterizasyonu
- Tez No: 93223
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ, PROF. DR. NURİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Poli (metil metakrilat), Etil akrilat, Kopolimerler, Diş Malzemeleri, Gamma Işını, Mekanik Özellikler, Termal Özellikler. vı CEÜ YÜIEffiÖGlinT K !MKÜ»SANTASYOH MEKXtt, Poly (methyl methacrylate), Ethyl acrylate, Copolymers, Dental Materials, Gamma Radiation, Mechanical Properties, Thermal Behavior IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET KAİDE PLAĞI OLARAK KULLANILAN AKRİLİK MONOMERLERİN POLİMERİZASYONU VE POLİMER KARAKTERİZAS YONU Çubuk Erdil, Aylin Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Akkaş Şubat 2000, 119 sayfa Akrilik polimerler çok önemli ticari polimerlerdir. Poli (metil metakrilat) kaide plağı olarak kullanılırken, etil akrilat yumuşaklık veren malzeme olarak kullanılır. Poli (metil metakrilat) ve etil akrilat kopolimerizasyonu yumuşak malzeme elde edilmesiyle sonuçlanır.Bu çalışma, ısı ile polimerleşen poli (metil metakrilat) ve poli (metil metakrilat) ile %1 ve %3 oranlarındaki etil akrilat kopolimerinin gamma ışınlan ile farklı ışınlama periodlanndaki mekanik ve termal özelliklerinin saptanması ile ilgilidir. Bu amaçla, poli (metil metakrilat) örnekleri öncelikle 60°C polimerleştirilmiş ve sırasıyla 15, 30, 45, 60 dakikaya kadar.gamma ışınlan ile ışınlanmışlardır. Daha sonra, termal ve reolojik karakterizasyon yapılmıştır. Örneklerin termal özelliklerinin belirlenmesi içn DSC kullanılmıştır. Mekanik özelliklerini saptamak için ise, çekme ve üç noktada bükme testleri gerçekleştirilmiştir. Poli (metil metakrilat) ile %1 oranındaki etil akrilat kopolimerinin mekanik özelliklerinin her kür zamanı için diğer örneklere göre üstün olduğu sonucuna varılmıştır. Mekanik sonuçlan test metoduna göre değişmektedir. En yüksek elastiktik modülü değerine poü (metil metakrilat) ile %1 oranındaki etil akrilat kopolimer ile 30 dakika gamma ışını ile ışınlama sonucunda ulaşılırken, en yüksek bükme modülü aynı örnek için 15 dakika gamma ışını ile ışınlama sonucunda oluşur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND POLYMER CHARACTERIZATION OF ACRYLATE MONOMERS USED AS DENTURE BASE MATERIALS Çubuk Erdil, Aylin M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş February 2000, 119 pages Acrylic polymers are very important commercial polymers. Poly (methyl methacrylate) is used especially as denture base material whereas poly (ethyl acrylate) is used as plasticizer. As a result of copolymerisation of poly (methyl methacrylate) and ethyl acrylate, a softer material is obtained..,???? ?ii'iıiüiiU '-'-^J,i-“ ”JThis study aims to determine the mechanical and thermal properties of heat activated poly (methyl methacrylate) which is copolymerized with ethyl acrylate in the percentages of 1% and 3% under different curing cycles by gamma radiation. For this purpose, poly (methyl methacrylate) samples were first polymerized by heat at 60°C, then cured by gamma radiation for 15 min, 30 min, 45 min and 60 min. Then the thermal and rheological characterisation were performed. DSC was used to determine thermal behaviour of samples. In order to determine the mechanical properties, tensile and three point bending tests were realised. It was concluded that mechanical properties of copolymer of poly (methyl methacrylate) with 1% ethyl acrylate are superior to the other samples for each curing cycles. The mechanical results differ according to the test method. The highest elastic modulus value is reached by copolymer of poly (methyl methacrylate) with 1% ethyl acrylate sample for 30min gamma radiation, whereas the highest flexural modulus is obtained at 1 5min gamma radiation for the same sample.