Kürleme süresinin 3 boyutlu yazıcı ve farklı daimi reçineler ile üretilen endokronların yüzey doğruluğu üzerindeki etkisinin ı̇ncelenmesi
Investigation of the effect of post-curing time on the surface trueness of endocrowns manufactured with 3D printer and different permanent resins
- Tez No: 932246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFA ÖZDEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu Yazıcılar, Daimi Reçineler, Kürleme Süresi, Doğruluk, Three-Dimensional Printers, Permanent Resins, Post-Curing Time, Trueness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı kürleme süresinin üç boyutlu yazıcı ve farklı daimi reçineler ile üretilen endokronların yüzey doğruluğu üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Üç boyutlu modelleme programı ile sağ mandibuler 1. molar dişin endokron preperasyonu ve restorasyon tasarımı oluşturulup referans dosya olarak kaydedildi. Referans endokron tasarımı dilimleme programında daimi restorasyon reçinelerine [VarseoSmile Crown Plus (VS) (Bego, Almanya), Saremco Print Crowntec (CR) (Saremco, İsviçre), P-crown Version 3 (PC) (Senertek,Türkiye)] uygun üretim parametreleri ayarlanarak baskıya hazır hale getirildi. Örneklem sayısı üç farklı kürleme sürelerine ayrılan her reçine alt grubu için n=20 olacak şekilde ayarlandı (Power=%80, effect size=0.30, α=0.05). Endokronlar sıvı kristal ekran (LCD) teknolojisi ile çalışan yüksek yatay çözünürlüğe sahip üç boyutlu yazıcı ile 50 μm katman kalınlığı ve 0 derece baskı açısında üretildi. Endokronların yüzeyindeki polimerize olmamış reçine artıkları izopropil alkol (%99) ile uzaklaştırıldı. Son polimerizasyonu sağlamak amacıyla azot atmosferi altında, 3 farklı sürede (2000, 4000, 6000 atım) kürleme işlemi yapıldı. Üretimi tamamlanan örnekler ağız içi tarayıcı ile dijitalize edildi. Referans tasarım ile dijitalize edilen örnekler tersine mühendislik yazılımı kullanılarak karşılaştırıldı. Yüzey doğruluğu; Root Mean Square (RMS), Ort-, Ort+, Total (%) değerleri incelenerek Two Way Anova ve Kruskal Wallis testleri, post-hoc Tukey ve Tamhane T2 testleri ile analiz edildi. Bulgular: RMS ortalamalarına göre, tüm endokronlar için en az sapmayı 6000 atımda CR (0.037±0.006), en çok sapmayı ise 4000 atımda PC (0.084±0.009) gösterdi. Farklı kürleme süreleri için yapılan analizlerde gruplar arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamadı (p>0.05). En yüksek Total (%) değerleri CR grubunda (99.47±0.71) görüldü. En düşük Ort + (0.032±0.005) ve Ort -(0.010±0.002) sapma değerleri de CR grubunda görüldü. Sonuç: Kürleme süresinin yüzey doğruluğu üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı ancak reçine çeşidinin sonuçları etkilediği görüldü. Tüm grupların klinik kullanım açısından kabul edilebilir yüzey doğruluğuna sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to investigate the effect of post-curing time on the surface trueness of endocrowns manufactured using a three-dimensional printer and different permanent resins. Materials and Methods: The endocrown preparation and restoration design of the right mandibular first molar were created using a three-dimensional modeling program and saved as a reference file. The reference endocrown design was prepared for printing by adjusting the manufactured parameters in the slicing software according to the properties of the permanent restoration resins [VarseoSmile Crown Plus (VS) (Bego, Germany), Saremco Print Crowntec (CR) (Saremco, Switzerland), and P-crown Version 3 (PC) (Senertek, Turkey)]. The sample size for each resin subgroup, divided by three different post-curing durations, was set as n=20 (Power=80%, effect size=0.30, α=0.05). Endocrowns were fabricated using a high-resolution three-dimensional printer operating with liquid crystal display (LCD) technology at a layer thickness of 50 μm and a build orientation of 0°.Unpolymerized resin residues on the surface of the endocrowns were removed using 99% isopropyl alcohol. Final polymerization was performed under a nitrogen atmosphere at three different post-curing durations (2000, 4000, and 6000 flashes). The completed samples were digitized using an intraoral scanner. The digitized samples were compared with the reference design using reverse engineering software. Surface trueness was evaluated by analyzing the Root Mean Square (RMS), Ort-, Ort+ and Total (%) values. Statistical analysis was conducted using Two-Way ANOVA and Kruskal-Wallis tests, followed by post-hoc Tukey and Tamhane T2 tests. Results: According to the RMS averages, CR showed the least deviation (0.037±0.006) at 6000 flashes, while PC exhibited the highest deviation (0.084±0.009) at 4000 flashes. Statistical analysis of different post-curing durations revealed no significant differences between groups (p>0.05). The highest Total (%) values were observed in the CR group (99.47±0.71). The lowest positive deviation (Ort+; 0.032±0.005) and negative deviation (Ort-; 0.010±0.002) values were also found in the CR group. Conclusion: Post-Curing time was found to have no significant effect on surface trueness; however, the type of resin was observed to influence the outcomes. All groups were determined to possess surface trueness acceptable for clinical use.