Performance evaluation of routing and forwarding algorithms for packet radio networks
Yönlendirme ve iletme algoritmalarının paket radyo ağları için başarımlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 93228
  2. Yazar: TOLGA İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH CANATAN, PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlendirme Algoritmaları, İletme Algoritmaları, ML-STD- 188-220B, Paket Radyo, Ağ Katmam, Veri-Bağlantı Katmam, Ortam- Erişim Alt Katmam. vı, Routing Algorithm, Forwarding Algorithm, MIL-STD-188-220B, Packet Radio, Network-Layer, Data-link Layer, and Medium-Access Layer. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
mm oz yönlendirme ve iletme algoritmalarının paket radyo ağları için başarımlarının değerlendirilmesi İPEK, Tolga Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatih CAN AT AN 2000, 118 Sayfa Bu tezde, taktik saha radyoları için uygun olabilecek yönlendirme ve iletme algoritmaları incelenmiştir. Mesafe-vektör ve link-durum tipi yönlendirme algoritmaları ile kaynak anahtarlamalı ve dinamik anahtarlamalı iletme algoritmalarının paket radyo ağlan için modellemesi yapılmıştır. Mesafe-Vektör yönlendirme algoritması olarak MIL-STD-188-220B standardında tanımlı olan topoloji yenileme kuralı modellenmiştir. Link-durum yönlendirmealgoritması ise MIL-STD-188-220B standardının yapısına uygun şekilde modellenmiştir. Kaynak anahtarlamalı iletme algoritması olarak MIL-STD-188-220B standardında tanımlı olan“Source Directed Relaying”kuralı modellenmiştir. Dinamik iletme algoritması ise yine MIL-STD-188-220B standardının yapısına uygun olacak şekilde modellenmiştir. Bu protokoller, OPNET modelleme aracı kullanılarak modellenmiştir. Frekans atlamalı telsiz kullanıldığı kabul edilmiştir. Veri bağlantı katmanında tipi (bağlantısız ve onaysız) ve tip3 (bağlantısız ve onaylı) servisleri kullanılmıştır. Ortama erişim algoritması olarak R-NAD kullanılmıştır. Bazı senaryolar oluşturulup protokollerin başarımı incelenmiştir. Benzetimlerde, link-durum yönlendirme algoritmasının mesafe vektör algoritmasına göre daha iyi başarım gösterdiği görülmüştür. Ayrıca dinamik anahtarlamalı iletme algoritmasının da kaynak anahtarlamalı iletme algoritmasına göre, özellikle yüksek veri trafiği altında, daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF ROUTING AND FORWARDING ALGORITHMS FOR PACKET RADIO NETWORKS İPEK, Tolga M.S. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatih CANATAN February 2000, 1 1 8 pages In this thesis, the routing and forwarding algorithms, which may be suitable for Combat Net Radio (CNR), are investigated. The simulations of distance-vector and link-state type routing algorithms, and source directed relaying and dynamic relaying type forwarding algorithms in packet radio networks are done. inTopology Update procedure in MIL-STD-188-220B standard is modeled as distance- vector type routing algorithm. Link-state type routing algorithms are modeled according to the structure of MIL-STD-188-220B standard. Source directed relaying procedure defined in MIL-STD-188-220B standard is modeled as forwarding algorithm. As an alternative forwarding algorithm, dynamic relaying is modeled based on the structure of MIL-STD-188-220B standard. These algorithms are simulated on“OPNET Modeler Radio”. Frequency hopping radios are assumed during the simulations. The data-link model is modeled as the typel (unacknowledged connectionless operation) and type3 (acknowledged connectionless operation) services as defined in MIL-STD-188-220B standard. R- NAD is used as the medium access control algorithm. Performance outputs of the protocols are investigated on different scenarios. It is seen that the link-state type routing algorithm performs better than the distance- vector type routing algorithm in all network cases. Link-state type routing algorithm needs much more CPU time and bandwidth than distance-vector algorithm. Also dynamic relaying performs better than the source directed relaying, especially for the high traffic loads.