Performance evaluation of routing protocols in wireless ad hoc networks with service differentiation
Servis ayrımı yapabilen özel amaca yönelik ağlarda yönlendirme protokollerinin başarımının değerlendirilmesi
- Tez No: 143695
- Danışmanlar: DR. ALTAN KOÇYİĞİT, YRD. DOÇ. DR. MURAT ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaca Yönelik Ağlar, Telsiz ağlan için Servis Kalitesi, Özel Amaca Yönelik Ağlar için Yönlendirme Protokolleri, Özel Amaca Yönelik Ağlarda Başarım Değerlendirmesi, Ad Hoc Networks, Quality of Service for Wireless Networks, Routing Protocols in Ad Hoc Networks, Ad Hoc Network Performance Evaluation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Özel amaca yönelik ağlar; telsiz, hareketli terminallerden oluşan ve varolan herhangi bir alt yapıyı kullanmadan dinamik olarak geçici ağlar oluşturabilen yapıdır. Telsiz ortamın kısıtlamalarından dolayı, hareketli bir terminal, hedefe göndereceği paketleri aktarabilmek için diğer terminallerin yardımına gereksinim duyabilmektedir. Ağ içinde haberleşmeye imkan verebilmek için ve terminaller arasındaki haberleşme yolunu kurabilmek için yönlendirme protokolleri kullanılmaktadır. Özel amaca yönelik ağlarda yönlendirme protokollerinin asıl amacı, verinin uygun bir şekilde gönderilebilmesi için terminaller arasında doğru ve verimli bir yol kurulmasıdır. Özel amaca yönelik ağlar için, IEEE 802.11 MAC seviye protokolünde kullanılan temel erişim metodu DCF'tir. DCF, terminallerin ortama eşit şartlarda erişimine imkan vermektedir. Servis ayrımı sağlamak için EDCF metodu kullanılabilmektedir. Bu tezde, DSDV ve DSR yönlendirme protokolleri için EDCF başanmını değerlendirdik. Başarımı incelemek için çok sayıda simülasyon denemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
An ad hoc network is a collection of wireless mobile nodes dynamically forming a temporary network without the use of any fixed network infrastructure or centralized administration. Due to the limitations in the wireless environment, it may be necessary for one mobile host to enlist the aid of other hosts in forwarding a packet to its destination. In order to enable communication within the network, a routing protocol is needed to discover routes between nodes. The primary goal of ad hoc network routing protocols is to establish routes between node pairs so that messages may be delivered reliably and in a timely manner. The basic access method in IEEE 802.11 ad hoc networks is the Distributed Coordination Function (DCF), which provides a fair medium access. Enhanced Distributed Coordination Function (EDCF) has been developed to provide service differentiation among different traffic flows. In this thesis, we investigate the performance of the EDCF with routing protocols; Direct Sequenced Distance Vector (DSDV) and Dynamic Source Routing (DSR) by simulations.