The Analysis of ninth grade students' misconceptions ccancerning photosynthesis and respiration
Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin bitkilerdeki fotosentez ve solunum konularındaki kavram yanılgılarının analizi
  1. Tez No: 93227
  2. Yazar: YEŞİM ÇAPA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YAŞAR ÖZDEN, DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Fotosentez, Bitkilerde Solunum, Görüşme Tekniği vı, Misconception, Photosynthesis, Respiration in Plants, Interview Technique IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİTKİLERDEKİ FOTOSENTEZ VE SOLUNUM KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ANALİZİ Çapa, Yeşim Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Yaşar Özden Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Yıldırım Ocak 2000, 116 sayfa Bu çalışmanın iki temel amacı vardır: a) Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin bitkilerde gerçekleşen fotosentez ve solunum konularındaki kavram yanılgılarını tespit etmek, b) saptanan kavram yanılgılarının nedenlerini belirlemek. Çalışmanın örneklemini 45 dokuzuncu sınıf öğrencisi ve 11 lise öğretmeni oluşturmuştur. Bilgi toplamak için görüşmeler yapılmış, görüşmeler kayda alınmış ve araştırmacı tarafından çözümlenmiştir.Bulgular, birçok öğrencinin bitkilerde gerçekleşen fotosentez ve solunum konularında kavram yanılgılarına sahip olduklarını ortaya koymuştur. Kavram yanılgıları bitkilerin beslenmesi, suyun bitkiler için rolü, yaprakların fonksiyonu, gaz alışverişi, ototrof, fotosentezin tanımı ve önemi, fotosentez için ışığın rolü, enerji dönüşümü, bitkilerde solunumun tanımı ve önemi, fotosentezle solunum olayları arasındaki ilişki alt başlıkları çerçevesinde incelenmiş ve toplam 67 tane kavram yanılgısı bulunmuştur. Bu kavram yanılgılarının genellikle toplumsal tecrübelerden ve öğrencinin okulda almış olduğu eğitimden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF 9th GRADE STUDENTS' MISCONCEPTIONS CONCERNING PHOTOSYNTHESIS AND RESPIRATION IN PLANTS Çapa, Yeşim M.S., Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar özden Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Yıldırım January 2000, 116 pages The purposes of this study were a) to identify ninth grade students' misconceptions concerning photosynthesis and respiration in plants, and b) to investigate reasons behind these misconceptions. The subjects were 45 ninth grade high school students and 11 high school teachers. Data were collected by interview technique. All of the interviews were audiotaped and transcribed verbatim by the researcher. Findings indicated that many students have misconceptions about photosynthesis and respiration in plants. Misconceptions were analysed under mthe headings of plant nutrition, role of water in plants, role of leaves in plants, gas exchange, autotrophy, the definition and the importance of photosynthesis, role of light in photosynthesis, energy transformation, respiration in plants, and the relationship between photosynthesis and respiration in plants. Totally 67 misconceptions were found. These misconceptions were found to be generally based on social practices and school experiences involving students' learning styles and instruction.