Protease secretion by torula thermophila on cellulose - containing media
Selülaz içeren ortamda torula thermophila'nın proteaz üretimi
- Tez No: 93229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖGEL, PROF. DR. FARUK T. BOZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Torula thermophila, selülaz, endoglukanaz, proteaz. vı, Torula thermophila, cellulase, endoglucanase, protease
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, T. thermophila' mn selüloz içeren ortamdaki proteaz üretimi ve selülaz aktivitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla T. thermophila, karbon kaynağı olarak Avicel (mikrokristalin selüloz), çim kırpığı ve elma posası üzerinde, 45°C ve 155 rpm'de büyütülmüş ve proteaz ile endoglukanaz aktivitelerine bakılmıştır. Proteaz aktivitesi ölçümlerinden önce, aktivite ölçüm deneyinin sıcaklık ve pH optimizasyonu yapılmıştır. Buna göre, T. thermophila tarafından üretilen proteazlar nötr ve alkali pH'ta ve 37-45°C arasındaki sıcaklıkta aktiftir. Enzim aktivitesi ölçümlerinde kullanılacak pH ve sıcaklık, 7.5 ve 40°C olarak seçilmiştir. Selüloz içeren ortamda maksimum proteaz üretimi, endoglukanaz aktivitesinin düşük olduğu 3. günde görülmüştür. Ayrıca, maksimum endoglukanaz üretimi, proteaz aktivitesinin çok düştüğü 6. günde görülmüştür. Maksimum proteaz ve endoglukanaz üretiminin farklı günlerde olması, iki enzim arasında bir ilişki olabileceğini %C VUKSEKOCiiUTIW KÜREMgöstermektedir. Bu hipotezi test etmek için, büyümenin 3., 6. ve 9. günü alman kültür ortamları karıştırılarak, proteaz ve endoglukanaz aktiviteleri takip edilmiştir. Buna göre, proteaz aktivitesindeki artışa rağmen, proteazın hücredışı endoglukanaz aktivitesi üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu çalışmalara ek olarak, T. thermophila tararından avicel üzerinde üretilen proteazların türünü belirlemek amacıyla inhibisyon çalışmaları yapılmıştır. Phenyl methyl sulfonyl fluoride (PMSF), p-chloromercury benzoate (pCMB), antipain, ethylene diamine tetraacetate (EDTA) ve pepstatin A, inhibitor olarak denenmiştir. Proteazların, PMSF, pCMB ve antipain tarafından kısmen inhibe edilmesi göz önünde bulundurularak, T. thermophila 'nın“serine”ve“cysteine (thiol)”proteaz ya da“thiol”grubu içeren“serine”proteaz ürettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, Torula thermophila protease production was analyzed in cellulose-containing media and effect on cellulase activity was investigated. In this respect, T. thermophila was cultivated on media containing Avicel (microcrystalline cellulose), grass clippings and apple pomace as the carbon source in shake flask cultures at 45°C and 155 rpm, and protease as well as endoglucanase activities were determined. Prior to protease activity measurements, the temperature and pH of enzyme assays were also optimized. Accordingly, proteases produced by T. thermophila were active at neutral and alkaline pH and at a temperature range of 37-45°C. As a result, the assay pH and temperature were selected as pH 7.5 and 40°C. On cellulose-containing media, the maximum production of proteases was on the 3rd day of cultivation where endoglucanase activity was low. While, endoglucanase production was maximum on the 6 day where protease activity was declining. The production m DOKUMANTXSVnN limniof proteases and endoglucanases on different days suggested a possible negative effect of proteases on endoglucanase activity. To test tins hypothesis, experiments were carried out by mixing supernatants from the 3rd, 6th and 9th day of cultivations and by measuring changes in protease and endoglucanase activities. It was observed that proteases have little effect on extracellular endoglucanase activities in the sample supernatants, despite an increase in protease levels. Further experiments were made to determine the type of proteases secreted by T. thermophila on avicel-containing media. Inhibition experiments were performed using phenyl methyl sulfonyl fluoride (PMSF), p- chloromercury benzoate (pCMB), antipain, ethylene diamine tetraacetate (EDTA) and pepstatin A as inhibitors. Proteases were partially inhibited by the inhibitors PMSF, pCMB and antipain, indicating the presence of both serine and cysteine (thiol) proteases or the presence of thiol-containing serine proteases in the culture filtrates of T. thermophila.