Masa tenisi sporcularının antropometrik özellikleri ve kalp atım hızlarının incelenmesi
Investigation of the anthropometric characteristics and heart rates of table tennis players
  1. Tez No: 932299
  2. Yazar: AFAF MUNTHER DAWOOD BILAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYED HOUTAN SHAHIDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kitle indeksi, sıçrama testi, reaksiyon zamanı, kalp atım hızı, antropometrik ölçümler, Body mass index, jump test, reaction time, heart rate, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde, 10-18 yaş arası masa tenisi sporcularının antropometrik özellikleri ile kalp atım hızları arasındaki ilişkiler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın amacı, sporcuların boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ve vücut yağ yüzdesi gibi fiziksel özelliklerinin, sıçrama yüksekliği, reaksiyon süresi ve kalp atım hızı gibi performans parametreleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmaya katılan sporcuların fiziksel ölçümleri ve performans verileri kullanılarak, bu iki grup parametre arasında olası korelasyonlar değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, özellikle VKİ ve vücut yağ yüzdesinin performans parametreleri üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. VKİ arttıkça sıçrama yüksekliğinde azalma, reaksiyon süresinde ise uzama gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, vücut yağ yüzdesi yüksek olan sporcuların performanslarının da olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu, dinlenme kalp atım hızının sporcuların performanslarını nasıl etkilediğidir. Düşük dinlenme kalp atım hızı daha iyi performansla ilişkilendirilirken, maksimum kalp atım hızının yüksek olduğu sporcuların yüksek yoğunluklu antrenmanlara daha iyi yanıt verdikleri gözlenmiştir. Bu sonuçlar, sporcuların antrenman programlarının bireyselleştirilmesinin performansın optimizasyonu için önemli olduğunu göstermektedir. Gelecekte yapılacak araştırmalar için daha geniş örneklem gruplarıyla çalışılması ve uzun vadeli boylamsal çalışmalar yapılması önerilmektedir. Ayrıca, beslenme ve psikolojik faktörlerinde sporcuların performansları üzerindeki etkilerinin araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between the anthropometric characteristics and heart rate of table tennis players aged 10-18 is examined in detail. The aim of the research is to reveal the effects of physical characteristics such as height, weight, body mass index (BMI), and body fat percentage on performance parameters such as jump height, reaction time, and heart rate. Using the physical measurements and performance data of the participants, possible correlations between these two groups of parameters were evaluated. The findings indicate that BMI and body fat percentage have a negative impact on performance parameters. As BMI increases, a decrease in jump height and an extension in reaction time were observed. Similarly, players with a higher body fat percentage were found to perform less optimally. Another important finding of the study is the influence of resting heart rate on player performance. A lower resting heart rate is associated with better performance, while players with a higher maximum heart rate were observed to respond better to high- intensity training sessions. These results highlight the importance of individualizing training programs to optimize performance. Future research should involve larger sample groups and longitudinal studies over a longer period. Additionally, it is suggested to investigate the effects of nutrition and psychological factors on athletes' performance.