Masa tenisi sporcularının psikolojik dayanıklılık ve karar verme düzeylerinin incelenmesi
Еxamining the psychological endurance and decision - making levels of table tennis athletes'
  1. Tez No: 719461
  2. Yazar: AYGERİM KUDAYBERGENOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Masa tenisi, Karar verme, Psikolojik dayanıklılık, Table tennis, Decision making
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma masa tenisi sporcularının psikolojik dayanıklılık ve karar verme düzeylerinin nasıl şekillendiğini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada, tarama yöntemi ve veri toplama tekniği olarak anket yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2020 yılında Kırgızistan' da masa tenisi sporu yapan 167 kadın ve 202 erkek olmak üzere toplam 369 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada gönüllü katılım kriteri esasına göre şekillendirilmiştir. Bu çalışmada verilerin toplanması için mevcut literatür ışığında kişisel bilgi formunun yanı sıra ''karar verme ölçeği'' ile ''psikolojik dayanıklılık ölçeği'' kullanılmıştır. Anket ifadelerinin birinci bölümünde bulunan ifadeler katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kaç yıldır lisanslı sporcusunuz, aylık gelir düzeyiniz, ikamet ettiğiniz yer, mesleğiniz ve zararlı alışkanlığınız var mı? sorularından oluşan toplamda 8 (sekiz) adet ifadeden oluşmaktadır. Ayrıca katılımcıların karar verme ve psikolojik dayanıklılık düzeylerini belirlemek amacıyla; Türkçe'ye uyarlanması, Deniz (2004) tarafından yapılan Melbourne Karar Verme Ölçeği (MKVÖ I-II) ve Connor ve Davidson (2003)'de geliştirilen psikolojik dayanıklılık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 21.0 istatistik programı ile değerlendirildi. Elde edilen verilerde analiz aşamasına geçmeden önce normallik testi uygulandı. Bu aşamada araştırmacı tarafından Shapiro-Wilk testi tercih edildi. Ayrıca verilerin normalliği basıklık ve çarpıklık değerlerine göre incelendi. Verilerin normal dağılımı için George ve Mallery, (2010)'e göre -2 ile +2 aralığında olması gereken Skewness ve Kurtosis değerleri dikkate alındı. Normallik testi ve çarpıklık-basıklık değerleri incelendiğinde verilerin; güven ve kontrol alt boyutları ile toplam puan düzeylerinde dağılımının normal olduğu, devamlılık alt boyutunda ise normal olmadığı görüldü. Varyansların homojenliğinin kontrolü için yapılan Levene testi sonuçlarına göre varyansların homojen olmadığı görüldü. Bu durum göz önünde bulundurularak ikili karşılaştırmalarda Whitney-U testi, üç ve üzeri gruplarda Kruskal Wallis H testi uygulandı. Veriler α=0.05 anlamlılık düzeyinde sınandı. Çalışmaya katılan masa tenisi sporcularının karar verme düzeylerinde cinsiyet, yaş, spor yılı, eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi, meslek ve ikamet ettiğiniz yer değişkenlerinde anlamlı bir fark olmadığı, fakat zararlı alışkanlığınız var mı? değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, Psikolojik dayanıklılık düzeylerinde ise cinsiyet, lisanslı spor yılı ve gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı fark olmadığı ancak zararlı alışkanlık, yaş, eğitim düzeyi, ikamet edilen yer ve meslek değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine how the psychological resilience and decision-making levels of table tennis players are shaped. For this purpose, survey method was preferred as scanning method and data collection technique in the research. The study group of this research consists of 369 participants, 167 women and 202 men, who play table tennis in Kyrgyzstan in 2020. The study was shaped on the basis of voluntary participation criteria.In this study,“decision making scale”and“psychological resilience scale”were used in addition to the personal information form in the light of the existing literature to collect data. The statements in the first part of the survey statements consist of 8 (eight) statements in total, consisting of questions such as gender, age, education level, how many years have you been a licensed athlete, your monthly income level, place of residence, profession and do you have any harmful habits?In addition, in order to determine the decision-making and psychological resilience levels of the participants; adapted to Turkish, Melbourne Decision-Making Scale (MKVÖ I-II) by Deniz (2004) and resilience scale developed by Connor and Davidson (2003) were used. The obtained data were transferred to the computer environment and evaluated with the SPSS 21.0 statistical program. Normality test was applied in the obtained data before proceeding to the analysis phase.At this stage, the Shapiro-Wilk test was preferred by the researcher. In addition, the normality of the data was examined according to the kurtosis and skewness values. For the normal distribution of the data, the kurtosis and skewness values that should be between -2 and +2 according to George and Mallery (2010) were taken into account.When the normality test and skewness-kurtosis values are examined; It was observed that the distribution was normal in trust and control sub-dimensions and total score levels, but not in the continuity sub-dimension.According to the results of the Levene test performed to control the homogeneity of the variances, it was observed that the variances were not homogeneous.Considering this situation, Whitney-U test was used for pairwise comparisons and Kruskal Wallis H test was used for groups of three or more. Data were tested at α=0.05 significance level. It was found that there was no significant difference in the decision-making levels of the table tennis players participating in the study in terms of gender, age, year of sport, education level, monthly income level, occupation and place of residence, but in the variable“Do you have any harmful habits?”it was found that there was a statistically significant difference. In terms of psychological resilience, it was concluded that there was no significant difference in the variables of gender, licensed sports year and income level, but there was a statistically significant difference in the variables of harmful habits, age, education level, place of residence and occupation.