Self-excitation of induction motors compensated by permanently connected capacitors
Sürekli bağlı kondansatörlerle güç faktörü düzenlenen endüksiyon motorunun kendinden uyarılması
  1. Tez No: 93236
  2. Yazar: ZAFER ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇADIRCI, PROF. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kendinden uyanmlı endüksiyon generatörü, güç faktörü, statik koruma, reaktif güç kompanzasyonu vı, Self excitation, induction generator, power factor, static protection, reactive power compensation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz SÜREKLİ BAĞLI KONDANSATÖRLERLE GUÇ FAKTÖRÜ DÜZENLENEN ENDÜKSİYON MOTORUNUN KENDİNDEN UYARILMASI ÇAKIR, Zafer Elektrik Mühendisliğinde yüksek lisans tezi Tez Yönetmeni: Doç. Dr. Işık Çadırcı Ortak Tez Yönetmeni : Prof. Dr. Nezih Güven Şubat 2000, 95 sayfa Bu tezde, güç faktörü sürekli bağlı kondansatörlerle düzenlenen endüksiyon motorunda oluşan anormal durum işlenmiştir. Yüksek ataletli yüklerin bağlı olduğu motorlarda yük motoru sürdüğünde, kendinden uyarım durumu oluşur. Su pompası istasyonlarında, beslemenin kesildiği anda eğer çek-valfler de çalışmıyorsa, akan su motoru ters yönde çevirmeye başlar ve kondansatörlerin büyüklüğüne göre kendinden uyartım durumu oluşturur. Bu uyartım seviyesi motorun dayanabileceği sargı geriliminin üzerine çıkabilir. Bu yüksek gerilimleri önlemek amacıyla, basit bir statik koruma devresinin fazlardan birine veya ikisine takılması önerilmiştir. Bu devre fazların birine veya ikisine statik bir anahtarla direnç bağlanması şeklinde çalışmaktadır. Direnç değerleri için uyartımın kaybolmasın ve kalıcı mıknatıslanmanın yok edilmesini sağlayacak sınırlar belirlenmiştir. Bu sınırlar UÇ YtKSOCÖĞRfTIM KURULU DOKÜMANTASYON MttKZZtiçinde sistemin yeniden kendiliğinden uyarılmasını önleyecek direnç değeri aralığı seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF-EXCITATION OF INDUCTION MOTORS COMPENSATED BY PERMANENTLY CONNECTED CAPACITORS ÇAKIR, Zafer M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Işık Çadırcı Co-supervisor: Prof. Dr. Nezih Güven February 2000, 95 pages This thesis reports an interesting and abnormal operating condition for induction motors which are going to be compensated by permanently-connected capacitors. In systems where a high-inertia load may drive the motor at high speeds in either directions, self-excitation phenomenon may occur. The case study of a water pumping station where, a failure in check-valve operation during supply interruptions leads to reverse driving of induction motors by the water within the pipelines which may cause self-excitation depending on the rating of compensating capacitors, is given in the thesis. In order to protect the motor from dangerous overvoltages due to self-excitation, it is recommended to connect a simple static protection circuit consisting of a resistor in series with a controllable switch to any one of the phases or between any two lines of the motor. Critical resistance boundaries which will lead to a loss of excitation and uidestroy the residual magnetism entirely are determined separately as a function of operating speed. A suitable resistance value chosen within these boundaries constitutes a safe protection mechanism against self-excitation, by causing both loss of excitation, and destroying residual magnetism entirely.