Yeme bozukluğu olan ve olmayan obezlerde nörosteroid seviyeleri ve yeme davranışını inceleyen kontrollü bir çalışma
A controlled study examining neurosteroid levels and eating behaviors in obese individuals with and without eating disorders
- Tez No: 932447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞEHİT BURHAN, PROF. DR. OYA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: yeme bozukluğu, obezite, nörosteroid hormonlar, allopregnanolon, yeme davranışları, eating disorder, obesity, neurosteroid hormones, allopregnanolone, eating behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, obezite tanılı olup yeme bozukluğu tanısı olan ve olmayan bireylerde ölçülen nörosteroid hormon seviyelerinin, bu bireylerdeki yeme davranışının etkisi üzerine kapsamlı bir sonuç elde etmek ve yeme bozukluğunun hormonal temeline yönelik sonuçlar elde ederek olası önleme ve/veya tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi hususunda literatüre katkı sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda obezite polikliniği tarafından psikiyatri konsültasyonu amacıyla kliniğimize gönderilen hastalardan ve psikiyatri polikliniğine ayaktan başvuran yeme bozukluğu tanılı olan hastalardan araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve onam veren 18-65 yaş aralığında kadın hastalar değerlendirilmiştir. Çalışmanın etik kurulu onayı alındıktan sonra Nisan 2024 ve Ekim 2024 tarihleri arasında ardışık olarak hastalar değerlendirilmiştir. Kesitsel nitelikte olan bu vaka-kontrol çalışmasına Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde takipli olan VKİ30 olan Yeme Bozukluğu tanılı 28 katılımcı ve obezite tanılı 27 katılımcı katılmıştır. Uygulamada katılımcılara çalışma hakkında detaylı bilgi verilmiş ve kendilerine bilgilendirilmiş onam formu okunarak doldurmaları istenmiştir. Hastaların tanısı DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5-CV) ile konulmuştur. Görüşmeye, sosyodemografik ve klinik bilgilerin yer aldığı veri formları hastaya okunarak ve hasta tarafından doldurularak başlanmıştır ve daha sonra SCID-5-CV uygulanarak hastalar için DSM-5 ölçütlerine göre tanıları doğrulanarak, çalışmaya devam eden katılımcılara Hollanda Yeme Davranışları Anketi, Yeme Farkındalığı Ölçeği, Revize Kilo için Kabul ve Eylem Formu, Duygusal İştah Anket ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Hastalardan onam alınan serum örneklerinden nörosteroidlerin (allopregnanolon, progesteron ve pregnenolon) seviyeleri saptanmıştır. Hastaların biyolojik materyalinden çalışılan hormon seviyeleri ve yeme davranışları arasındaki ilişki incelenmiştir. BULGULAR: VKİ ile trigliserit seviyeleri arasında pozitif, VKİ ile HDL arasında negatif bir ilişki olduğunu, ayrıca HDL'nin düştükçe TG'nin arttığını göstermiştir. Allopregnanolon düzeyleri, Yeme Bozukluğu tanılı katılımcılarda obezite tanılılara göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuş ve Yeme Farkındalığı Ölçeği toplam skoru, farkındalık ve enterferans alt ölçekleriyle pozitif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Progesteron ve pregnenolon arasında güçlü bir pozitif ilişki gözlenmiştir. Psikolojik ölçeklerde, HADÖ anksiyete ve depresyon skorları duygusal yeme ve kilo algısıyla pozitif ilişkilidir; depresyon, yeme disiplini ve odaklanmayı olumsuz etkilemiştir. HYDA duygusal yeme, KEF-KG yeme kontrolü ve DİA negatif duygular arasında pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Ölçekler arası analizlerde, YFÖ toplam skoru ile KEF-KG toplam skoru ve DİA negatif duygular arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgular, nörosteroidlerin yeme davranışları ve psikolojik süreçlerle etkileşimini desteklemektedir. SONUÇ: Bu bulgular, yeme bozuklukları ve obezite alanında nörosteroidlerin klinik önemini ortaya koymakta ve bu hormonların potansiyel tedavi hedefleri olarak değerlendirebileceğini gösterebilir. Nörosteroidlerin, psikiyatrik belirtileri ve yeme davranışlarını düzenlemeye yönelik terapötik stratejilerin geliştirilmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu sonuçların genel geçerliliğini sağlamak ve nörosteroidlerin mekanizmalarını daha iyi anlamak için daha geniş örneklemlerle ve uzun dönemli takip çalışmalarıyla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The aim of our study is to obtain comprehensive findings on the impact of neurosteroid hormone levels measured in individuals diagnosed with obesity with and without eating disorders on eating behavior. Additionally, the study seeks to contribute to the literature by providing insights into the hormonal basis of eating disorders and aiding the development of potential prevention and/or treatment options. MATERIALS AND METHODS: In our study, among the patients who were referred to our clinic for psychiatry consultation by the obesity outpatient clinic and among the patients diagnosed with eating disorders who applied to the psychiatry outpatient clinic as outpatients, female patients between the ages of 18-65 who met the inclusion criteria, who agreed to participate in the study and who were between the ages of 18-65 were evaluated. After the approval of the ethics committee, the patients were evaluated consecutively between April 2024 and October 2024. In this cross-sectional case-control study, 29 participants diagnosed with Eating Disorder with BMI30 and 27 participants diagnosed with obesity who were followed up at the Health Practice and Research Center of Health Sciences University Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Health Practice and Research Center participated. Participants were informed about the study and were asked to fill out the informed consent form. Patients were diagnosed with the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders (SCID-5-CV). The interview started by filling out data forms including sociodemographic and clinical information, and then the diagnosis was confirmed according to DSM-5 criteria for the patients by applying the SCID-5-CV, and the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Mindful Eating Questionnaire (MEQ), Revised Acceptance and Action Form for Weight (AAQ-WR), Emotional Appetite Questionnaire (EMAQ) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were applied to the participants who continued the study. After obtaining consent from the patients, 1 tube of blood was collected and neurosteroid hormone levels were determined from the serum of the blood samples. The relationship between hormone levels and eating behaviors studied from the biological material of the patients was examined. FINDINGS: The findings showed that there was a positive relationship between BMI and triglyceride levels, a negative relationship between BMI and HDL, and that TG increased as HDL decreased. Allopregnanolone levels were found to be significantly higher in participants diagnosed with Eating Disorder compared to those diagnosed with obesity and positively correlated with the total score, awareness and interference subscales of the Mindful Eating Questionnaire (MEQ) . A strong positive relationship was observed between progesterone and pregnenolone. In psychological scales, anxiety and depression scores of the HADS were positively associated with emotional eating and weight perception; depression negatively affected eating discipline and focus. Positive correlations were found between DEBQ emotional eating, AAQ-WR-Eating control, and EMAQ negative emotions. In cross-scale analyses, positive associations were found between the total score of the MEQ and the total score of the AAQ-WR and negative emotions. These findings support the interaction of neurosteroids with eating behaviors and psychological processes. CONCLUSIONS: These findings emphasize the clinical importance of neurosteroids in the field of eating disorders and obesity and suggest that these hormones should be considered as potential treatment targets. Neurosteroids may play a role in the development of therapeutic strategies to regulate psychiatric symptoms and eating behaviors. However, these results need to be supported by larger samples and long-term follow-up studies to ensure their general validity and to better understand the mechanisms of neurosteroids.