Collisional damping of giant resonances
Dev rezonansların çarpışımsal sönümleri
  1. Tez No: 93250
  2. Yazar: SERBÜLENT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dev Dipol Rezonans, Dev Monopol Rezonans ve Dev Kuadrupol Rezonans, Giant Dipole Resonance, Giant Monopole Resonance and Giant Quadrupole Resonance, Collisional Damping. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz DEV REZONANSLARIN ÇARPIŞIMSAL SÖNÜMLERİ Yıldırım, Serbülent Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Gökalp Aralık 2000, 102 sayfa. 120Sn ve 208Pb çekirdekleri için Thomas-Fermi yaklaşımında dev izovektör dipol rezonansının, dev izoskaler monopol rezonansının ve dev izoskaler kuadrupol re zonansının çarpışımsal sönüm genişlikleri mikroskopik çekirdek içi Li-Machleidt ve fenemenolojik Skyrme ve Gogny kuvvetleri kullanılarak hesaplandı. Dev dipol rezonansı için elde edilen tüm çarpışımsal sönüm genişlikleri birbiriyle uyumlu bulundu, hesaplanan sonuçlar 120Sn ve 208Pb çekirdekleri için yüksek sıcaklıkta gözlenen deneysel sonuçlann % 25-35 ' lik kısmına karşılık gelmektedir. Dev monopol ve dev kuadrupol rezonanslarının çarpışımsal sönümü için sıfır derecede kütle numarasının fonksiyonu olarak elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, hesaplanan monopol rezonans çarpışımsal sönümleri sıfır derece deneysel sonuçlarının %30- 40 'lik kısmına ve hesaplanan kuadrupol rezonans çarpışımsal sönümleri de sıfır derece deneysel sonuçlarının %20-30 'hık kısmına karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLLISIONAL DAMPING OF GIANT RESONANCES Yıldırım, Serbülent Ph.D., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Gökalp December 2000, 102 pages. Collisional damping widths of isovector giant dipole excitations, isoscalar giant monopole excitations and isoscalar giant quadrupole excitations for 120Sn and 208 Pb at zero and finite temperatures are calculated within Thomas-Fermi ap proximation by employing the microscopic in-medium cross-sections of Li and Machleidt and the phenomenological Skyrme and Gogny forces. The results for the collisional widths of giant dipole vibrations obtained in all calculations com pare well, but account for about 25-35% of the observed widths in 1205n and 208F& at finite temperatures. The results for the collisional widths of giant monopole and quadrupole vibrations at zero temperature as a function of the mass number show that the collisional damping of giant monopole vibrations accounts for about 30 - 40% of the observed widths at zero temperature, while for giant quadrupole vibrations it accounts for only 20 - 30% of the observed widths of zero tempera ture.